With its transparent architecture the new town hall of Uppsala enters a dialogue with the citizens. The town hall greet the public through a passage running through the ground floor of the building. A courtyard covered with a great glass roof makes up the heart of the town hall where public services and programs are situated.

 Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

A sculptural building in the center of the courtyard connects old and new departments with footbridges at different levels. The town hall, meeting- and conference facilities are located here. The centaral building adds to the modern environment where knowledge sharing and cross-disciplinary problem solving are key. The new town hall comprises 1,500 flexible work places, a cafe with outdoor service, a restaurant, shops, conference facilities, and spaces for public and private exhibitions and events.

 Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

The project is a refurbishment and an addition to the existing town hall which was only partly completed in accordance with the original drawings. Henning Larsen Architects’ proposal build upon the competition proposal from 1957 and completes, with an L-shaped building, the original intention of a closed town block.

 Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

The jury names Henning Larsen Architects’ proposal the one which most convincingly unites functional demands with architectural quality:

“Our vision is a welcoming, modern town hall that promotes dialogue with the citizens, is a functional work place, and a meeting place for townsmen, officials, and politicians. At the same time, we want to preserve the architectural value of the existing building. I think, the winning proposal has solved this equation in a very elegant way,” Major of Uppsala and chairman of the jury, Marlene Burwick, says.

The jury judged the five proposals by architectural design, functionality, adaptability, implementation capability, and sustainability.

Henning Larsen Architects’ proposal will form the basis of the further development and adaptation of the project which will happen in close collaboration between the counselling team and the client. The transformation of the town hall will be initiated in 2017 and the building is expected to be completed in 2020.

 Courtesy of Henning Larsen Architects

Courtesy of Henning Larsen Architects

Project Info:
Architect: Henning Larsen Architects
Location: Uppsala, Sweden
Client: City of Uppsala
Gross floor area: 25,000 m2 (addition: 13,500 m2)
Year of construction: 2017 – 2020
Type of assignment: Invited, international competition
Sustainability: BREEAM-SE Excellence
Landscape: SLA
Engineer: Tyréns

Leave a Reply