Maison Stéphane Hessel

The competition for a new mixed-use building in Lille piqued our interest both in its unprecedented mixture of the program and its prominent triangular site in the heart of the new district of Porte de Valenciennes. The brief outlined a 70-cradle nursery, a 200-bed youth hostel, and an office dedicated to social and economic innovations all collected under one unified roof; a tall order even by multifunctional building standards. Rather than simply dividing horizontally by level or vertically by mass, our solution combines efficient organization with a programmatic strategy that converts the geometric constrictions of the site into social amenities and resolves the seemingly contradictory functions in an intertwined social spiral.

Maison Stéphane Hessel - Courtesy of Julien Lanoo

Maison Stéphane Hessel – Courtesy of Julien Lanoo

Over the past twenty years, Lille has become a European hub; a destination for business and congress, a great place to study and live and also a tourist destination. It is a city with a turbulent history of conquest and reconquest, a heritage as an important medieval city and later on enjoyed and sometimes suffered the title of Northern France industrial capital.

Maison Stéphane Hessel - Courtesy of Julien Lanoo

Maison Stéphane Hessel – Courtesy of Julien Lanoo

The Maison Stéphane HESSEL emerges from the idea of creating an urban catalyst, designed to accommodate the three ages of mankind, from birth, through adolescence, and into adulthood; a volume that captures the stages of human growth.

Maison Stéphane Hessel - Courtesy of Julien Lanoo

Maison Stéphane Hessel – Courtesy of Julien Lanoo

By placing each program at a separate point of the triangle, we maximize privacy at the edges with a continuous gradient of programmatic overlap towards the central, uniting courtyard space which becomes a calm cloister of retreat from the city.

Diagram 10 - Courtesy of JDS Architects

Diagram 10 – Courtesy of JDS Architects

The corners of the building are lifted to invite neighborhood interaction and provide spaces for public activities, extending the function of the building beyond its walls and intentionally blurring the line between private and public.

Maison Stéphane Hessel - Courtesy of Julien Lanoo

Maison Stéphane Hessel – Courtesy of Julien Lanoo

Designed to meet strict energy efficiency targets, the Maison Stéphane HESSEL is an environmentally conscious and socially responsible intervention which respond to an ambitious brief with an equally ambitious solution; a hybrid structure that facilitates the life of its users, from nursery to nursing home.

Maison Stéphane Hessel - Courtesy of Julien Lanoo

Maison Stéphane Hessel – Courtesy of Julien Lanoo

Project Info
Architects : JDS Architects
Location : Lille, France
Year : 2016
Type : Educational/ Kindergarten/ Hostel/ Mixed use/ Offices
Photographs : Julien Lanoo, JDS Architects

Leave a Reply