Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Courtyard House

The site for the house is located on the fringe of a fast developing area of Bangalore, which has a rocky hillock as the backdrop. Located on a T-junction in a gated community the site steps up away from the road towards the west in three levels. These three levels became the basis for establishing the house and its connection to the ground. A house is often a complex assemblage of disparate functions and desires; Collective vs individual, public vs private, formal vs informal, immediacy vs slowness, largeness vs intimate. The house for a soon to be retired doctor sought to embrace this complexity. Programmatically, three bars were conceived to hold public, semi-public and private spaces arranged around a large courtyard. Circulation spine meanders around the courtyard offering connect to the outside.

Courtyard House - Courtesy of Architecture Paradigm - Photography : Anand Jaju

Courtyard House – Courtesy of Architecture Paradigm – Photography : Anand Jaju

The courtyard itself is a marvelous device that blends disparate entities into a coherent whole. It mediates between the uncontrollable nature and the stable built form and adds another layer to the binary distinction of in or out. In this house, three layers of open spaces provide three different zones; the front yard for transition, courtyard for congregation and backyard for retreat.

Courtyard House - Courtesy of Architecture Paradigm - Photography : Anand Jaju

Courtyard House – Courtesy of Architecture Paradigm – Photography : Anand Jaju

Openings, windows, and slits are carefully choreographed to provide connect to these open spaces. These connections from inside to outside circumvent the serial nature of circulation space along a path and blur the boundary between set programmatic spaces.

Courtyard House - Courtesy of Architecture Paradigm - Photography : Anand Jaju

Courtyard House – Courtesy of Architecture Paradigm – Photography : Anand Jaju

The overall built form is wrapped by a series of facets that unites the three programmatic bars and suggests comforting togetherness and ceaseless continuity perhaps evocative of the multiple horizons the initially stepped site offered. The facets negotiate between the ‘hard’ rocks and the ‘soft’ landscape and establish an in-between condition much like the courtyard around which it wraps.

Courtyard House - Courtesy of Architecture Paradigm - Photography : Anand Jaju

Courtyard House – Courtesy of Architecture Paradigm – Photography : Anand Jaju

Project Info
Architects : Architecture Paradigm
Location :  Karnataka, India
Design Team : Vimal Jain, Sandeep J, Manoj Ladhad, Prajwal Krishna, Anupama Prasad, Sudeep Bhoopalam
Area : 10625.0 ft2
Year : 2015
Type : Residential
Photographs : Anand Jaju

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !