Volcanes House | Martínez Arquitectos + Fiallo Atelier

Volcanes House

The place:
At the top of a mountain, in the Calandaíma river valley, Marisol, the owner of Casa Volcanes, found La Cascajosa, a recreational house 2 hours away from Bogotá.

“Its hot tropical climate is a discovery of sensations and surprises. From time to time, you can feel the extreme humidity of the fog, the torrential rain and the blizzards that scare, as well as the dry periods of high temperatures, which suggest fires. The delight of the air and the insatiable sound of cicadas and frogs, of birds and insects inviting you to stay, are always a fundamental part of this marvelous environment.”

Marisol needed the voice of architects who could read the landscape and respond to the magnificence of its spirit. The project took on more beautiful and possible dimensions as their conversations flourished. Their sensibilities with the process and the recognition of the demands of the place made tangible the dialogue between client and architects.

Photography by © Ana María Díaz Parra

Elements of the project:
The plot had a one level construction of a typical Colombian coffee zone peasant house. The building revolved around a nucleus of closed rooms and a social space, picturesque windows and doors, with orange and green railings surrounding it. The bathroom and kitchen amenities were very rudimentary and barely functional. However, the space offered the experience of being in a magical place:

“… Birds crossed its air and the light of different hours of the day marked its shadows. The inside and outside were arranged in such a way that the house seemed to be part of the forest.”

So, the starting point was this pre-existence, giving it more strength, valuing it in terms of space, atmosphere and sensation. As a result, the following modifications were made:

Photography by © Jesús Fiallo

The rite and contemplation:
The structures that enclosed and defined the kitchen were knocked down and the space was opened to the south-western landscape where the house is extended through a cobblestone floor that was incorporated. Thus, by orienting the kitchen’s location as an end finish to the surrounding area, the zone was conceived as the great central space for meeting, sharing and welcoming the house. Based on the weather conditions and respecting the shades of the place, the bathroom and its relationship with the environment was expanded to harmonize it with the gardens. The rooms were designed as semi-open spaces where mobile doors allow them to be extended to the landscape. The light and the darkness were designed to create scenarios, to give the house a ritual character and accompany day and night activities. The landscape as the main stage of the dynamics was reinforced with accents at specific points and the pond was rescued as an important focus.

Photography by © Carlos Alberto Martínez Valencia

Typology: Assessment of the pre-existence:
The essence of the house was maintained; its high ceilings and rustic lattices were respected. The color of the paint was changed to a darker tone, giving a chromatic unity to the whole house, and together with a large river stone water filter that surrounds the house and conducts rainwater to the pond, gave greater prominence to the landscape. In this way, the house is silenced, producing a darkness effect that, at the level of perception, creates a reduction in the thermal sensation. In abstract terms, it is as if you were under a shadow. Hypothesis stated during the design of the project and verified by the inhabitants. The railings were shortened in such a way that their presence became less significant, but more harmonious.

Budget:
To reduce costs, 80% of the woodwork was recovered from demolition deposits in Bogotá. In this way, the project managed to generate quality architecture from a very low budget with very specific strategies

Axonometric

Project Info:
Architects: AR-AR (Martínez Arquitectura)Fiallo Atelier
Location: Anapoima,Colombia
Area: 252 m²
Project Year: 2019
Photographs: Jesús Fiallo, Ana María Díaz Parra, Carlos Alberto Martínez Valencia
Manufacturers: AutoDeskAdobe Systems IncorporatedCoronaParamo GriferiasTrimble Navigation

Arch2O.com
Send this to a friend