Located in the old Penny Savings Bank, Banq is a restaurant located at the base of the old banking hall. Divided into two segments, the front area on Washington Street is programmed as a bar, while the larger hall behind serves as the dining area. The design of the space, however, is conceptualized around another division, on the z axis, between the ceiling and the ground. If the ground needs to remain flexible as a result of fluctuating activities of the restaurant space- two seaters, fours, and sixes, among a range of other organizations related to parties and other events– then, the ceiling contains fixed programs that are part of the building’s infrastructure-the structure, drainage, mechanical equipment, sprinkler system, lighting, and other the acoustic systems.

Courtesy of Office dA – Photographs : John Horner

To that end, we have developed a striated wood-slatted system that conceals the view of the mechanical, plumbing, and lighting systems on the longitudinal axis, while offering a virtual canopy under which to dine. The geometry of the wood slats conform to each equipment above, but are also radiused in order to smoothen the relationship between other adjoining equipment, creating a seamless landscape.

Courtesy of Office dA – Model

The columns and the wine storage, in the middle of the hall, serve to uphold the fiction, and appear to be suspended from the ceiling. if the longitudinal axis emphasizes the seamless surface, then lateral views offer striated glimpses into the service space above, and demystify the illusion. To underline this strategy, certain areas of the ceiling “drip” and “slump”, acknowledging the location of to place exit signs, lighting features, and other details.

Courtesy of Office dA – Plan

Below the ceiling, the functional aspects of a dining space are fabricated with warm woods and re-laminated bamboo amplifying the striping affect already at play throughout the space. Striations of the ground, the furnishings, and the ceiling all conspire to create a total effect, embedding the diners into the grain of the restaurant.

Courtesy of Office dA – Section

Acknowledging the historical setting of the building, the ceiling hovers away from all interior walls and instead finds its support in suspension from above. Nearly running the entire width of the space, each rib of the undulated ceiling is made from unique pieces of three-quarter-inch birch plywood adhered together in a scenario that likens to a puzzle; only one possible location for each unit, formulating the continuous member.

Courtesy of Office dA – Photographs : John Horner

These continuous members are fastened to the main structural ribs running perpendicular to the lattice, tracing both the overall ceiling topography and the steel supports of the base building. Spacing between the visible ceiling ribs is variable; compressing and releasing to maintain visual densities of the overall surface as seen from different angles.

Courtesy of Office dA – Photographs : John Horner

 

Project Info :

Architects : Office dA
Project Year : 2008
Project Area : 446.0 sqm
Photographs : John Horner
Contractor : Homeland Builders
Acoustical Consultant:  Acentech
Project Architect : Dan Gallagher
Principal In Charge : Nader Tehrani
Kitchen Consultant : TriMark USA, Inc.
Building Code Consultant : Hal Cutler
Project Location : Boston, MA, United States
Lighting Consultant : Collaborative Lighting
Project Design : Nader Tehrani, Monica Ponce de Leon
Project Coordinators : Catie Newell, Brandon Clifford
Mep Consulting Engineer : Wozny/Barbar & Associates, Inc.
Structural Consulting Engineer : Simpson Gumpertz & Heger Inc.
Project Team : Harry Lowd, Richard Lee, Lisa Huang, Remon Alberts, Janghwan Cheon, Jumanah Jamal, Aishah Al Sager

 

 

(Visited 2,248 times, 1 visits today)

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !