Taastrup Theater

The project for the extension and renovation of Taastrup Theatre seeks to improve the communication of the building with its environment – a social housing neighborhood.

Formally we were commissioned to improve the energy consumption of the 1970s local community theatre in the Copenhagen neighborhood of Taastrup. Yet, we use this opportunity to improve the general appeal and functionality of the building by introducing a second (isolating) theatre curtain around the rough concrete structure.

The facade is conceived as a translucent curtain of acrylic prisms elegantly embracing the existing building, and creating a new open foyer, arrival area, and café. A whole new spatial dimension is added to the building newly connecting the formerly enclosed interior with the outside. Now the theatre visually and spatially connects to both Kjeld Abels Plads north and the protected green courtyard south of the theatre. With this overall concept, the theatre now has the possibility to involve the surroundings by exposing its activities. The facade is assembled from acrylic prisms. The material is very robust and because of its shape it has an exciting effect at day and night time, when the light from inside will glow out to the surroundings. The prisms vary from totally clear and transparent over translucent to opaque. Because of the many elements of irregular shapes and the variance in translucency, the facade is a beautiful play of shadows and reflections.

photography by: Stamers Kontor

photography by: Stamers Kontor

The facade of the theatre includes a number of gates creating connection and access between the foyer and the theatre space. These gates can be opened or closed depending on the arrangement. So the theatre has the possibility to work as one coherent floating space, or separately as a theatre space and a foyer.

With the renovation of the interior we pay reference to the aesthetics of classical theaters in order to soften the appearance of the rough concrete structure. Gold colours, mirror pixel tiles, crystal chandeliers – all things that not only children associate with theatre – are mixed with fluorescent lamps, an RGB bar, and modern design chairs by Paustian.

The theatre’s service functions are upgraded: Restrooms and café are moved from the basement to the first floor, which means that now all non-technical functions are gathered on the ground floor. Bar, box office, and administration are consolidated as a functional block that can now be run by one person. Hereby, the staff flow is optimized so that capacities become available for theatre work.

photography by: Stamers Kontorphotography by: Stamers Kontor

photography by: Stamers Kontor

The modernisation considerably improves the theatre’s logistics. The new facade wraps the theatre in new dramatic apparels. Together, interior renovation and the exterior curtain help establishing a solid project that improves the organization and communication of the building significantly – we proudly presentTaastrup Theatre!

Architects: COBE
Location: Tåstrup, Denmark
 Co Operator: COWI A/S
Client: Realdania and Taastrup Municipality
New Building: 250 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Stamers Kontor, Kim Wendt

Leave a Reply