Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC)

The Stavros Niarchos Cultural Centre is located in Kallithea, 4 km south of central Athens. An important cultural and educational project, the site will comprise the National Library of Greece and the Greek National Opera in a 170,000 sq m landscaped park. Currently a parking lot left over from the 2004 Olympic Games, once the site of a racetrack, the project restore the site’s lost connections with the city and the sea.

Courtesy of SNFCC.

As one of Athens’ earliest seaports on Faliro Bay, Kallithea has always had a strong relationship with the water. At present, however, despite its proximity, there is no view of the sea from the site. To restore this, an artificial hill is being created at the south (seaward) end of the site. The sloping park culminates in the cultural center building, giving it spectacular views towards the sea.

Courtesy of Renzo Piano Building Workshop – Photography: Michel Denancé

Both opera and library are combined in one building, with a public space, known as the Agora, providing access and connections between the two main facilities. The opera wing is composed of two auditoria, one (450 seats) dedicated to traditional operas and ballets, the other (1.400 seats) for more experimental performances. The library is intended as not only a place for learning and preserving culture, but also as a public resource, a space where culture is truly accessible to share and enjoy.

Renzo Piano Building Workshop

The entirely glass-walled library reading room sits on top of the building just underneath the canopy roof. A square horizontal transparent box, it enjoys 360-degree views of Athens and the sea. The site’s visual and physical connection with water continues in the park with a new canal that runs along a north–south, main pedestrian axis, the Esplanade.

Courtesy of Renzo Piano Building Workshop – Photography: Michel Denancé

The canopy roof provides essential shade and has been topped with 10.000 sq m of photovoltaic cells, enough to generate 1.5 megawatts of power for the library and opera house. This field of cells should allow the building to be self-sufficient in energy terms during normal opening hours. Wherever possible, natural ventilation has been used.

Courtesy of Renzo Piano Building Workshop – Photography: Michel Denancé

The visual connection with the water continues to the park, where it focus on a channel to the side of the Esplanade, the main pedestrian axis of the site, in the north-south direction.
The complex is aiming for a LEED platinum rating.

Courtesy of Renzo Piano Building Workshop – Photography: De Padova

Project Info
Architects: Renzo Piano Building Workshop
Location: Athens, Greece
Design Team: G.Bianchi, V.Laffineur (partner and associate in charge), S.Doerflinger, H.Houplain, A.Gallissian with A.Bercier, A.Boldrini, K.Doerr, S.Drouin, G.Dubreux, S.Giorgio-Marrano, C.Grispello, M.A.Maillard, E.Ntourlias, S.Pauletto, L.Piazza, M.Pimmel, L.Puech and B.Brady, C.Cavo, A. Kellyie, C.Menas Porras, C.Owens, R.Richardson; S.Moreau; O.Aubert, C.Colson and Y.Kyrkos (models)
Year: 2016
Type: Cultural Center
Photographs: Michel Denancé , yiorgis yerolymbos,  Courtesy of SNFCC. , Courtesy of RPBW, Ruby On Thursdays

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !