A ten screen cinema at Centre Beaugrenelle, Paris was recently renovated by Studio Ora Ito.The focus was on a strong area program or layout to improve functionality and give sculptural quality to create drama for each moment the visitor is there.

Arch2o-sculptural beaugrenelle cinema  studio ora ïto  pathé (34)

Courtesy o f studio ora ïto / pathé

The entrance lobby contains a concierge, cafe and an educational workshop with interior- exterior transparency which creates an interest for those out on the road. The layout is skillfully is arranged like a succession of spaces where each space is like a detached frame of its own.

Arch2o-sculptural beaugrenelle cinema  studio ora ïto  pathé (39)

Courtesy o f studio ora ïto / pathé

It all leads up to the ticket counter which is almost set on a stage, the circulations also makes for smaller lines.   The set up is warm and inviting with an undulating timber ceiling and varied use of colors on a white background.

Arch2o-sculptural beaugrenelle cinema  studio ora ïto  pathé (24)

Courtesy o f studio ora ïto / pathé

All this changes once you take the escalator as the patron is literally transported into a new space, with wide black corridors. A light installation creates dynamism, and reminiscent of the black and white era of cinema, these also provide an easy transition to the main theater hall itself.

By Akansha Gupta

Courtesy o f studio ora ïto / pathé

Leave a Reply