NOJI Architects took the job of remodeling a Victorian two storey house in Dublin, Ireland. The collective effort of Architectural and Structural firms led to a vision of using Plywood as the prominent material to achieve the desired result; an unconventional approach for sure.

Courtesy of NOJI Architects - Photography: Alice Clancy

Courtesy of NOJI Architects – Photography: Alice Clancy

The main aim was to remove the aged conservatory which acted as a light source for the ground floor as well as expand and integrate the rear part of the building according to the adjacent neighborhood. To rectify this problem, the structural frame made of plywood has been introduced.

Courtesy of NOJI Architects - Photography: Alice Clancy

Courtesy of NOJI Architects

Application of plywood has been done in multiple phases including use of glulam beams to provide base for ceiling grid, prefabricated plywood structure which connects triangular. Also a skewed lattice structure made up of prefabricated plywood beams acting as a frame for glass panels plains that allows sunlight to filter in the ground floor. The judicious use of plywood has allowed space for extending the kitchen and merging it with a small dining area providing a garden view and sheltered roof, making this portion of residence much more cozy and climatically responsive. The patio separates the interior space from garden cementing its place as a transitional space.

Use of plywood aesthetically as well as structurally is a viable option. As most of the elements are prefabricated, it saves time as well as brings precision in work. Beams as well as modules have been artistically exposed or covered with plywood to give variety and to brighten up the aesthetics of the walls.

Courtesy of NOJI Architects - Photography: Alice Clancy

Courtesy of NOJI Architects – Photography: Alice Clancy

This change in layout has increased the exposure of the rear side of residence towards south-west thus providing even more sunlight throughout the day. According to the studio, “The layout maximises the south-west orientation, and allows both internal window seat and external covered areas to relate to the garden,”. 

Courtesy of NOJI Architects - Photography: Alice Clancy

Courtesy of NOJI Architects – Photography: Alice Clancy

By: Vaibhav Sharma

Leave a Reply