Polak Building

The changing educational landscape calls for a learning environment that is continually linked to society and the world around it. That was also the brief from Erasmus University Rotterdam. They approached Paul de Ruiter Architects to design both the interior and exterior of the new university building. This was the perfect opportunity for us to design a fully integrated and sustainable building, in which the pleasant study environment indoors is linked to campus life outside.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

Students and visitors are free to walk from the adjacent plaza straight into the atrium of the building. In this lively part of the building, there are opportunities to visit the hairdresser, go shopping or share experiences and ideas with each other in one of the cafés. A large platform staircase then leads to the heart of the atrium on the first floor, where the teaching building begins.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

The interior has been designed completely to meet the needs of the various users. In order to enable the large groups of students to move freely between the entrance and their classes, the lecture rooms are located right on the first floor. Students working independently or in smaller groups can find a calm working environment via the two staircases that lead in a spiral shape to the higher floors.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

The outfitting is playful and unconventional. The strip of wood separating the meeting area near the atrium from the walking routes is multifunctional. Along with its length, this structure transitions from being part of the floor, to convenient seating, and even into functional work desks. Thanks to all of the wood and the bright colors encountered everywhere, the interior has a pure and warm look and feel. Of course, only natural and sustainable materials have been used here too.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

The division into stages makes the atrium become more spacious towards the top. This gives the sunlight free rein, enabling it even to reach the platform staircase at the bottom of the building. The glass top of the atrium has been designed to prevent sunlight entering directly. This enables users to gain maximum benefit from the daylight whilst keeping the temperature pleasantly cool.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

Our aim was to design a transparent façade that enhances the relationship between inside and out. In order to allow daylight to enter whilst preventing excessive heat from the sun, we designed special blinds. The blinds vary in depth depending on the wind direction, helping the glass to protect against direct sunlight and shade effects.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

Our vision is: natural where possible and mechanical where necessary. With a sustainable climate control system and optimal insulation, we ensured that the university building is energy-efficient. By carefully making use of the flow of air, we have created natural ventilation for the entire building. This even applies to the daylight, making artificial lighting redundant. We also incorporated numerous sustainable technologies, including aquifer thermal energy storage in the ground and energy recycling.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

Schüco provided the aluminum multidisciplinary façade of Polak Building. Schüco created a slender aluminum profiling, whilst maintaining both the function of the aluminum blinds to protect the glass against direct sunlight and the function of the blinds to naturally ventilate the building.

Polak Building - Courtesy of Paul de Ruiter Architects - Photography: Tim Van de Velde

Polak Building – Courtesy of Paul de Ruiter Architects – Photography: Tim Van de Velde

Project Info
Architects: Paul de Ruiter Architects
Location: Rotterdam, Netherlands
Architect in Charge: Paul de Ruiter, Noud Paes
Area: 8400.0 m2
Year: 2015
Type: Educational
Photographs: Tim Van de Velde

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !