As part of the master plan designed by HENN, the new Nantong Urban Planning Museum is located prominently along the central river, whose course, together with existing cultural and commercial facilities, establish the primary East-West axis of Nantong. The museum is characterized as a 16 m, floating volume, which rests on a setback glass pedestal, offering space for special exhibitions, café and bookstore. The overall dominant form which cantilevers above the glass entry, contains the primary exhibition space, offices and conference rooms.

Arch2o Nantong Urban Planning Museum  HENN - 6

 

Courtesy of HENN

Its distinctive façade is composed of two layers: the inner which thermally seals the building envelope, and the outer, a reticulated metal structure with a gradient of varied panels. The façade’s diamond-shaped Diagrid is comprised of seven different panels that allow for varying degrees of opening from 9%-60%.

Arch2o Nantong Urban Planning Museum  HENN - 10

 

Courtesy of HENN

This provides an opportunity for the controlled regulation of sunlight in fine increments, to accommodate the needs of the interior program. The exhibition spaces are therefore, characterized by a predominantly closed façade with minimal openings, and the offices with maximum levels of natural daylight.

Arch2o Nantong Urban Planning Museum  HENN - 8

 

Courtesy of HENN

Architects and lead consultants: HENN
Project name: Nantong Urban Planning Museum
Information & facts
Client: Urban Planning Department of Nantong, Tongzhou
Principal: Prof. Dr. Gunter Henn
Design: Leander Adrian, Daniel da Rocha, Martin Henn, Anthony Hu, Alan Kim, Agata Kycia, Paul Langley, Jeewon Paek, Emil Pira, Klaus Ransmayr, Wei Sun, Mu Xingyu
Planning: Georg Pichler, Arjan Pit, Mu Xingyu, Jakob Drömmer
Quantity Surveying: Tshinghua University Architecture Design Institute
Construction Management: Arjan Pit, Mu Xingyu
Structural engineers:  Tshinghua University Architecture Design Institute, Beijing
Technical building services: Tshinghua University Architecture Design Institute, Beijing
Landscape design: HENN
Coordination/costing: Tshinghua University Architecture Design Institute
Project team: Arjan Pit, Mu Xingyu, Li Zhi
Construction management: Tshinghua University Architecture Design Institute, Beijing Arjan Pit, Mu Xingyu
Interior design: Feng Yu Zhu (A Blue Design), Shanghai
Design period: November 2011 to May 2012
Construction period: March 2012 to October 2012
Gross floor area: 8,100 m2
Net floor area: 7,000 m2
Exhibition area: 4,900 m2
Contractor: Xinhua, Nantong
Photos: Bartosz Kolonko

 

Leave a Reply