Laban Centre for Contemporary Dance | Herzog & de Meuron

Deptford’s St.Paul’s Church becomes an important point of reference for the new complex. The large, embracing gesture of the Laban building volume gives the effect of creating a spatial limitation as well as a melting together of Laban Garden and Laban Centre. The topographically shaped structure of the garden – simultaneously serving as an entrance yard for the Laban Centre and a place for walking, playing or leisure – finds corresponding qualities in the interior gestalt of the building.

Laban Centre for Contemporary Dance  - Courtesy of Herzog & de Meuron

Laban Centre for Contemporary Dance – Courtesy of Herzog & de Meuron

All activities are intermixed and distributed on only two main levels. This promotes communication within the entire building. The large theater, the heart of the Laban organism, is located in the centre of the building: the orientation point in the open “cityscape” of the first floor. The library, cafeteria and also parts of the production facilities and the administration are, through the use of transparent and translucent walls, to be structured rather than separated. The upper story houses most of the studios creating a dense fabric, like that of an urban centre where each studio has a different size, height, form and colour.

Laban Centre for Contemporary Dance  - Courtesy of Herzog & de Meuron

Laban Centre for Contemporary Dance – Courtesy of Herzog & de Meuron

The two spiral-shaped connecting stairways are laid out generously enough to become places for encounters. Two planted yards are cut in at different depths; they provide daylight to the interior and enable visual connections and a spatial orientation throughout the entire building. They mark locations where the stairways access the main stories and the planted roof area.

Colours determine the rhythm and orientation both inside and outside the building. Because we wanted to give colour such an importance for the entire piece of architecture we decided to collaborate with an artist who should bring in his specific thinking and expertise. In previous projects we’ve had interesting collaborations with Rémy Zaugg for the Roche Pharma-Research Building in Basel, and with Adrian Schiess for the Extension of the Head Office for Helvetia in St. Gallen, Switzerland. For Laban we contacted Michael Craig-Martin, whose work we got to know and admire over the last few years, also because his approach to colour seemed so different to our previous experience.

Laban Centre for Contemporary Dance  - Courtesy of Herzog & de Meuron

Laban Centre for Contemporary Dance – Courtesy of Herzog & de Meuron

The exterior façades consist of transparent or translucent glass panels, depending on whether the space behind them requires a view. Coloured, transparent polycarbonate panels are mounted in front of the glass panels and serve as a protective shield (against sun, glare, and heat radiation) and contribute to the overall energy system. The shadow images of the dancers, which will fall onto the matte glass surfaces of the interior walls and façades, have a magical effect and play an active part of the Laban’s architectural identity.

Laban Centre for Contemporary Dance  - Courtesy of Herzog & de Meuron

Laban Centre for Contemporary Dance – Courtesy of Herzog & de Meuron

Project info:
Architectures: Herzog & de Meuron
Location: London / United Kingdom
Total floor area: 8,203 m2
Year: 2003
Work finished in: 2003
Status: Completed works
Type: Sports Centres

 

 

Leave a Reply