Bing Concert Hall | Ennead Architects

Bing Concert Hall designed by Ennead Architects, exemplifies the seamless integration of architecture, acoustics, and technology to transform the practice, study, and experience of the performing arts.


Read more:


The design of Bing Concert Hall was imagined from the beginning as a “clearing in the woods” – a place apart, at some remove from the hubbub of the main campus, a place to be discovered, a place to come together.
A beacon above the trees, the Bing Concert Hall drum draws the eye and establishes the building as an arts anchor and destination, visible from multiple vantage points on campus and the surrounding community. The site design reinforces the balance between the arcadian arboretum and the ordered axiality of the campus grid. Bing Stanford is conceived as an organic form, with no straight lines, no formal axes, no symmetries, no front and back; however, it retains the distinctive color and materiality of Stanford’s architecture.

Bing Concert Hall: A contemporary addition to Stanford

Continuous glass walls surrounding the Bing Concert Hall blur the distinction between exterior and interior and open the façade to the exterior colonnades, a contemporary expression of a traditional Stanford typology. The oval-shaped, vineyard-style hall, whose terraced seating sections ring the stage, creates an intimate concert experience for both audience and performer. Large convex-shaped sails circling the hall provide optimal acoustic reflection or absorption and are also designed as screens for video projection.

photography by © Jeff Goldberg / Esto

Project Info:
Architects: Ennead Architects
Location: Stanford, California
Design Team: Regina Jiang, Jazzy Li, Xinya Li, Lanxi Sun, David Yu
Year: 2013
Size: 114,000 GSF
Structural: LERA
Type: Cultural Center
Project Name: Bing Concert Hall
All images courtesy of Ennead Architects.

Arch2O.com
Send this to a friend