Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bank Headquarters

This project is a flexible scheme for a bank headquarters competition (BLF competition), providing an evolutionary yet durable architectural solution as well as adding an iconic silhouette in Beirut’s skyline.

Bank Headquarters - Courtesy of nabil gholam architects

Bank Headquarters – Courtesy of nabil gholam architects

An essay in integration and flexible functionality, this project for a local bank in the process of regional expansion wraps a multi-layered internal scheme that caters to the bank and the local community in a deceptively simple and timeless exterior.

Bank Headquarters - Courtesy of nabil gholam architects

Bank Headquarters – Courtesy of nabil gholam architects

Clad in vertical louvers, the freestanding structure has no rear façade and employs an urban window/aerial garden scheme on all façades, to enhance the quality of life of its users. Whether large or small, these sky gardens change at each level, depending on the function they are to perform. To enhance workplace pleasure, every floor has garden views and open staircases encourage employees to walk rather than take the elevator, bolstering inter-departmental fraternization and a sense of community.

Bank Headquarters - Courtesy of nabil gholam architects

Bank Headquarters – Courtesy of nabil gholam architects

Public facilities are located on the bank’s first and second tiers. These include a neighborhood kindergarten, which is also used by employees and a shaded garden plaza raised six meters above street level, which opens onto harbor and the sea beyond, views normally hidden to pedestrians. Internally, an amphitheater is available for both bank and public use and employs a flexible seating system that can quickly transform the bleachers into a flat-floored, multipurpose room. Lower floors house a canteen and a large gym that open onto their own urban gardens.

Bank Headquarters - Courtesy of nabil gholam architects

Bank Headquarters – Courtesy of nabil gholam architects

The vaulting lobby serves as a temporary cspace and the staircase that connects tier two to street level is designed to function as a public theatre, further knitting the bank into the neighborhood’s active cultural life. The building’s recognizable silhouette and sky gardens add the bank’s distinctive signature to Beirut’s skyline.

Bank Headquarters - Courtesy of nabil gholam architects

Bank Headquarters – Courtesy of nabil gholam architects

Project Info
Architects : nabil gholam architects
Location : beirut, lebanon
Year : 2016
Type : Mixed use/ Office

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !