The House in Ourem is located on a piece of land in Portugal , characterized by its rectangular configuration, with a descending slope in the south direction (next to the public road). The difference in height between the highest point and the lowest point is approximately 4.50m. It is a farmland with a natural landscape, facing south and overlooking the Castle of Ourém.

Courtesy of Filipe Saraiva – Photographs : João Morgado

When we ask a child, anywhere in the world to draw a house, all of them invariably present us with a simplistic representation consisting of five lines, a rectangle and two squares. The pentagon composed by five lines represents the walls and the roof. The rectangle is meant to represent the door and the squares, the windows.

Courtesy of Filipe Saraiva – Photographs : João Morgado

Regardless of the culture, the architectural references of each place, or the most common concept of accommodation from that place, it shows that all the houses have characteristics that are transversal to each one of us, because we all feel that the house is like a shelter that protects us from the world that surrounds us. It is our safe haven and our own world.

Courtesy of Filipe Saraiva – Photographs : João Morgado

This archetype is usually defined by a polygon of regular geometric shape, generally well proportioned and with balanced dimensions, with which we all identify. The project consists of a house of me, for me and my family and intends to meet our functional needs, but also to satisfy a range of architectural requirements that are part of my formal and spatial imaginary, resulting from my individual and family experience.

Courtesy of Filipe Saraiva – Photographs : João Morgado

After the process of identifying the site and acquiring the land, the development of the project became a natural process where the pretensions and memories began to give meaning to the drawing. From then on, the drawing started to gain a consistent form. This form has become the concept of this project with which I tried to be, throughout its development, the most coherent possible, trying not to distort from the principle. The pergola assumes the same design, as an extension from the house.

Courtesy of Filipe Saraiva – Photographs : João Morgado

The project was developed based on the modular composition principle, creating a proper rhythm in the façades and roofing. The constructive method adopted consists in the use of prefabricated black concrete panels, with a regular dimension, that defines the stereotomy of the project, since it is composed of repeated modules arranged sequentially. The use of black concrete as a material aims for a smooth integration in harmony with the landscape, as well as reduce maintenance costs.

Courtesy of Filipe Saraiva – Photographs : João Morgado

In formal terms, the house results in a simple and perfectly regular volume, almost monolithic, that lands on the ground, in the longitudinal direction of its inclination, in an intermediate point overlooking the street.

Courtesy of Filipe Saraiva – Plans & Elevations

Project Info :

Architects : Filipe Saraiva
Project Year : 2016
Contractor : Vigobloco
Model : Filipe Saraiva
Project Area : 410.0 m2
Photographs : João Morgado
3D image : Sintonia Métrica
Project Location : Ourém, Portugal
Specialists : Rui Santos, Equação Dupla
Collaborators : Andreia Correia, Agnieszka Marques

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !