Corten House is an urban house located near the largest park in the city of São Paulo, Brazil. The site, long and narrow, contains the program of the house and, its residents, not only have a small external deck with a fireplace on the ground floor, but they also make use of the rooftop and, especially, the park itself for leisure.

Courtesy of Marcio Kogan – Photographs : Nelson Ko

The facade of the house is made of Corten weathering steel. The dialogue between the rusty texture on the outside and the stone, wood, white mortar and the glass build the space. The front door of the garage is made of vertical wooden strips and opens entirely onto the street.

Courtesy of Marcio Kogan – Photographs : Nelson Ko

The main entry door to the house is also made of wood and, despite being of a color similar to metallic plates, the texture and the presence of the material itself, distinguishes the suspended steel box of the frontal façade. The back façade is composed of a glass curtain that confers transparency to the opaque steel box and a suspended volume which contains movable wooden brises. The interior walls of the lot are made of Stone.

Courtesy of Marcio Kogan – Photographs : Nelson Ko

The interior plan for the ground floor is simple: an ample room with a ceiling height of 5.2m and four folding doors that completely open out to the deck and external fireplace, dissolving the limits between interior and exterior; in the living room, a free wooden volume houses the kitchen and utilities program; between this volume and the entrance door there is a staircase that leads to the mezzanine.

Courtesy of Marcio Kogan – Photographs : Nelson Ko

The mezzanine, on the wooden volume, is a singular area for the home-theater. From here there is another staircase leading up to the third floor, to the private program of the house, the three bedrooms. The master bedroom, in the back, has a wooden panel of brises to filter the light and can remain completely open.

Courtesy of Marcio Kogan – Plan

On the rooftop of the house, there is a wooden deck protected by glass guard-rails. This space functions as a solar with a heated pool and a view of the city of São Paulo.

Courtesy of Marcio Kogan – Photographs : Nelson Ko

Project Info :

Architects : Marcio Kogan
Project Year : 2008
Photographs : Nelson Ko
Architect : Marcio Kogan
Project Area : 360.0 sqm
Structural Design : SC ltda
Interior Design : Diana Radomysler
Landscape Architect : Renata Tilli
Project Location : Sao Paulo, Brazil
General Contractor : Mantra Engenharia
Co Author : Oswaldo Pessano, Suzana Glogowski, Renata Furlanetto
Project Team : Beatriz Meyer, Carolina Castroviejo, Eduardo Chalabi, Eduardo Glycerio, Gabriel Kogan, Lair Reis, Maria Cristina Motta, Mariana Simas, Samanta Cafardo

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !