This project is an apartment house in Tokyo, facing a canal. There are the owner rooms on 4th floor, and rental rooms and one small cafe below is from the ground floor to the 4th floor. It was required to be an environmentally symbiotic building that utilize the surrounding natural energy at the maximum.

Courtesy of SUEP

Form made by Day-light :
This site have not good sunlight condition because, it is near the trunk road in Tokyo and the high rise buildings have been built along it in recent years. We studied the form to minimize solar radiation in summer and maximize it in winter, in the location that can get sunlight from only east and west side.

Courtesy of SUEP – Site Location

Form made by Wind :
The prevailing wind is blowing on the site. We studied the form to take the south wind at the maximum in the summer and defending the north wind in the winter. Based on the analysis by CFD, we designed the organic plan that creates wind passage.

Courtesy of SUEP

In order to optimize the two parameters of daylight and wind, we got the optimal solution from 2916 patterns by using computational algorithm. As a result, the windows direct the position that the sun would appear between the building. In addition, the elevation of the building was the form like twisted. Furnitures such as a bench and a desk are integrated with the windows headed towards the sun. We have realized a landscape that people can read or relax at sunny spots.

Courtesy of SUEP – Diagram

Courtesy of SUEP

Project Info :

Architects : SUEP
Location : Koto, Tokyo, Japan
Team : Hirokazu Suemitsu, Yoko Suemitsu
Project Area : 577.35 m2
Project Year : 2017
Site Area:  205.74m2

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !