The leading architectural firm, Bjarke Ingels Group has recently updated the master plan for their ambitious project; the Smithsonian Institution campus in Washington DC.

Located in a tourist-friendly destination, the Smithsonian Building masterplan occupies 17 acres of land. The developed design resulted from oppositions to the former design proposed by the Copenhagen and New York-based firm in November 2014. After taking the public’s criticism into consideration, many alterations were made.

Courtesy of BIG Architects (Bjarke Ingels Group)

In the initial design, Bjarke Ingels Group, known as BIG Architects, were going to remove the original Enid Haupt Garden to make way for a new plaza. Consequently, one of the citizens released an online petition in 2016 to save the Smithsonian’s Enid Haupt garden, and about 1,400 people signed it.

Initial proposal. Courtesy of BIG

In response to the protest, BIG Architects decided to go for a more socially conscious approach in which they have given top priority to public engagement.

Courtesy of BIG Architects (Bjarke Ingels Group)

Accordingly, the newly revised plan conserves the garden and creates a space for education, in addition to a new visitor center. The recent proposal also conserves the site by being ecologically sensitive.

Courtesy of BIG Architects (Bjarke Ingels Group)

In addition to refining the facilities, the revised master plan improves accessibility. Additional links connect to the Smithsonian’s South Mall campus, which encompasses a collection of museums near the National Mall and front Independence Avenue.

Moreover, the revised design incorporates new walkways so that the new educational space will also be accessible from the Mall. Also, the entrance zones now provide easier access to the African Art Museum and the Sackler Gallery.

Courtesy of BIG Architects (Bjarke Ingels Group)

“Since our last proposal, we’ve been listening very closely to the public,” said Ingels, speaking to a gathered group of residents, enthusiasts, and members of the Commission of Fine Arts this morning. “We wanted the general feeling and fondness for the Haupt Garden to remain the same while also increasing its enjoyment and use, offering educational elements and after-hours programs.”

“We wanted the general feeling and fondness for the Haupt Garden to remain the same while also increasing its enjoyment and use, offering educational elements and after hour programs.”, the firm has added.

Courtesy of BIG Architects (Bjarke Ingels Group)

Related: Smithsonian Campus | Bjarke Ingels Group – BIG Architects

Unusual Trailer for New Bjarke Ingels Documentary ‘BIG TIME’

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !