Green Climate Fund Headquarters by LAVA

Sometimes the best form of sustainability is nothing more than the intelligent implementation of what can only be described as common sense. But let’s be honest here, how common is common sense really? I mean we wouldn’t use the term so often as a critique is it was.

The proposal for the future Green Climate Fund Headquarters in Bonn, Germany, is designed by LAVA as a building which positions itself intelligently and thus becomes ‘green’ without very much added effort at all. The headquarters is within walking distance of the Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety and the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development, two bodies with whom the Green Climate Fund would have close relations. So the building’s location makes it possible for the cars to stay parked within its underground garage and not to have to pour back onto the streets to reach as many meetings.”]

 Courtesy of LAVA

The headquarter’s setting in the Rhine Valley influenced the building’s curvilinear forms which shift across the facades to allow more and less natural light where suitable. Natural light wells and a sunken restaurant terrace also serve to pull sunlight into the interior spaces. These spaces include an access and logistics area with security controls, a visitor reception zone, an auditorium, a conference room, a canteen/cafeteria as well as an underground car park. Add a roof top garden and the latest energy and building ecology technologies and you’ve got yourself a Green Climate Fund Headquarters which complies with the German Gold Certificate, one of the highest standards in terms of sustainability.

Courtesy of LAVA

the_tags('

', '', '

');

One Response

Leave a Reply