Yangzhou Zhongshuge

Yangzhou Zhongshuge is located in Zhen Yuan which is next to Waterside and in front of the trees. While inheriting the previous solemn and dramatization, we added arch bridge- an indispensable element of this historical and cultural ancient city- in our design concept. It used to be the guiding factor of culture and commerce, and it represents that bookstore is the bond between human and books at the same time.

Courtesy of Li Xiang – Photography: Shao Feng

Walking into the front door of Zhongshuge, it is the lobby. Through using the concept of an arch bridge, the designer extends the visual sign of world of books. Rivers on the floor and in the sky which flow forward lead readers to go deeper into the vast ocean of knowledge. Bookshelves on the two sides extend the shape of the skyline with graceful arcs, just like a bridge over the streams setting up the bridge of mind between readers and books. Keep walking forward and you will find a broader land of books on your right side. Through studying the relationship between arc bridge and river, the designer got a mirrored space relationship. The designer used all kinds o an arch to connect all areas, giving a sense of shock to every reader who comes into this space. And the sense of mystery created by the soft light makes all readers thinking of the river under the bridge sparkling in the sun; it helps them to enjoy the happiness of reading with a peaceful mood. The wavy space maintains enough room for readers to sit and share ideas together during Reading Activity.

Courtesy of Li Xiang – Photography: Shao Feng

The children’s Picture Book Pavilion is right opposite to the study. Bookshelves are built in the form of disassembled and movable toys to reflect the naive nature of kids. The bottom part of the bookshelves on the wall could be taken off from the wall and used as book display table. When a room is needed, they could be put back into the bookshelves and form the pattern of city view which carries the culture o the street view of Yangzhou. The whole space is livened up by these vivid colors. Once the kids come into this space, they will feel like being in a cartoon-versioned Yangzhou. Going out from a corner of the children’s Picture Book Pavilion you will find an exquisite toyshop , where all kinds of school things for adults and kids are displayed neatly. This is the rich and varied Yangzhou Zhongshuge that inheriting the cultural stories of Yangzhou.

Courtesy of Li Xiang – Photography: Shao Feng

Project Info
Architects: Li Xiang
Location: Yangzhou, China
Design Director: Li Xiang
Design Team: Liu Huan, Fan Chen, Tong Ni-Na
Design Company: X+Living (www.xl-muse.com)
Project Type: Bookstore
Area: 1000 sqm
Year: 2016
Type: Library
Photographer: Shao Feng

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !