Villa Kali, delivered just in time for the summer of 2016, is a major 2,000 sqm, 11 bedrooms seaside mansion, designed as a full commission from the architectural scale to the interior and furniture design and selection. It is a four-year effort that involved collaborations with numerous designers and contractors that truly inspired the renewal of the possibility of architecture as a total work of art.

Courtesy of BLANKPAGE Architects, Karim Nader Studio – Photographs : Marwan Harmouche

Revisiting the traditional oriental home in a seaside setting – a house with several bedrooms that surround an open courtyard with a water fountain – this version of the concept is achieved through a splitting the volumes into two horizontal movements that open up towards the Mediterranean allowing for uninterrupted sea views to all spaces of the house.

Courtesy of BLANKPAGE Architects, Karim Nader Studio – Photographs : Marwan Harmouche

The external void revealed by this split of the volumes reveals a cascading spine with a terraced staircase and water pools that gently fall down from the entry level all the way to the seaside garden via the bridging reception area. The glazing system in the reception can slide away completely creating a cross-ventilated outdoor covered space that can be inhabited across seasons in the pleasantness of the shade.

Courtesy of BLANKPAGE Architects, Karim Nader Studio – Ground Floor Plan

The architectural language of the house is inspired by the stratification of the nearby rock formation on the shore, at once graphic and dramatic. The language articulates a series of superposed horizontal planes, thin and extending. Every one of those planes becomes the support for a variety of programs: a lower public level at once internal and external, houses the reception areas, gym area, and outdoor pool terraces all the way to the shore.

Courtesy of BLANKPAGE Architects, Karim Nader Studio – Photographs : Marwan Harmouche

The two upper levels house a multitude of bedrooms with family living areas on both levels and a spectacular mid-space suspended terrace equally open to the back garden and the horizon on the seaside. The final layer of this horizontal composition extends the circulation all the way to the roofs in the form of suspended gardens and outdoor terraces.

Courtesy of BLANKPAGE Architects, Karim Nader Studio – Photographs : Marwan Harmouche

Project Info :

Architects : BLANKPAGE Architects, Karim Nader Studio
Project Year : 2016
Manufacturers : EDRA
Project Area : 2000.0 m2
Photographs : Marwan Harmouche
Lighting Concept :  Carole Akkar
Project Location : Monsef, Lebanon
Structural Engineering : Elie Turk
Landscape Design : Some Existing Trees
Contractor : Rami Kassem / MAK Builders with Walid Sader
Lighting Design and Custom Fabrication : Design in Beirut
Project Team : Jemma Chidiac, Vladimir Kurumilian, Omar Bach
Mechanical and Electrical Engineering : Wissam Tawil and Associates

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !