MPAVILION 2018 | Estudio Carme Pinós

A protected space for social activities, but also a place to experience with all the senses; to establish a sophisticated relationship with nature; where we will feel the sun’s path through the game of shadows created by the pavilion’s skin; where on rainy days we will see the water run through its transparent roofing.

photography by © John Gollings

Like an origami folding two surfaces of timber latticework bend and intersect with themselves to form a roof. Between the latticework, a transparent layer of polycarbonate protects us from the rain. The structure made out of metal profiles allows a fast construction and an easy reconstruction on another site as it is a temporal intervention.

Site plan

The altered topography forms three mounds that incorporate tiered seating and create the atmosphere of cover, while underneath one of them we burrow a storage room. From the tiered seating, we enjoy the activities offered by the foundation, never losing sight of the fact that we are in the middle of a magnificent park. We will be inside the pavilion, but always feeling as if we were also on a balcony facing the surrounding nature.

Sections

Project Info:
Architects: Estudio Carme Pinós
Location: Queen Victoria Memorial Gardens, Melbourne, Australia
Lead Architect: Carme Pinós Desplat
Architect Project Director: Samuel Arriola Clemenz
Collaborating Architects of the Project: Holger Hennefarth, Blanca González Sainz
Collaborating Architects of Melbourne: Leanne Zilka
Area: 2690.98 ft2
Project Year: 2018
Photographs: John Gollings
Project Name: MPAVILION 2018

Arch2O.com
Send this to a friend