Monique Corriveau

The Monique-Corriveau Library, housed in the Saint-Denys-du-Plateau church, is an exception, and in a rather unusual way. It is a tribute to the career—exceptional for her time—of the Quebec writer whose name it honors. This mother of 10 children, to each of whom she dedicated a book, was the author of numerous children’s books and winner of several literary awards. The St. Denys-du-Plateau Church, a remarkable creation of the late architect Jean-Marie Roy erected in 1964, was part of this renewal (second Vatican Consul), at once architectural and religious.

Courtesy of Dan Hanganu , Côté Leahy Cardas Architects – Photography: Stéphane Groleau

Converting and expanding such an eloquent example of modern Quebec architectural heritage is a very delicate operation which must be approached with respect and humility. Saint-Denys-du-Plateau Church deserves this special consideration due to its unusual, dynamic volume, which evokes a huge tent inflated by the wind and anchored to the ground with tensioners.

Courtesy of Dan Hanganu , Côté Leahy Cardas Architects – Photography: Stéphane Groleau

The nave houses the library’s public functions, with shelves and work and reading areas, while the addition contains the administration and community hall. This separation of functions means that the community hall can be kept open outside library opening hours, while the spectacular and monumental volume of the nave is preserved since the architectural concept is to transform the space into a model of spatial appropriation as a reinterpretation of the interior.

Courtesy of Dan Hanganu , Côté Leahy Cardas Architects – Photography: Stéphane Groleau

To accentuate the fluidity of this volume, the solid soffit above the window has been replaced by a glass panel which allows each beam to visually slip seamlessly to its exterior steel base, a revelation of visual continuity.

Courtesy of Dan Hanganu , Côté Leahy Cardas Architects – Photography: Stéphane Groleau

The volume replacing the presbytery and community hall occupies the same footprint and was executed in clear, silk-screened and colored glass panels. It is separated from the library by a void, marking the transition from old to new. At the front, extending the structure of the choir-screen and the canopy, a code-required emergency staircase is housed in a colored glass enclosure signaling the new place, dominating a new parvis, reconfigured with street furniture, trees, and other greenery. Building on transparency and reflection, the architects have made a strong statement with color at the ends of the building, an allusion to the vibrant, bold colors of the 1960s, which contrast the whiteness and brilliance newly captured in the remarkable form of the original church.

Courtesy of Dan Hanganu , Côté Leahy Cardas Architects – Photography: Stéphane Groleau

Project Info
Architects: Dan Hanganu , Côté Leahy Cardas Architects
Location: Quebec, Canada
Architect in Charge: Jacques Côté, Sébastien Laberge
Design Team: Dan S. Hanganu, Gilles Prud’homme, Diana Cardas, Sébastien Laberge
Team: Pascal Gobeil, Martin Girard, Marie-Andrée Goyette (CLC) Olivier Grenier, Martine Walsh, Anne-Catherine Richard, Marc Despaties (DHA)
Area: 4400.0 sqm
Year: 2013
Type: Library
Photographs: Stéphane Groleau

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !