Four Leaves Villa | KIAS

The villa is located in a forest in Karuizawa, Nagano prefecture of Japan. The privately-owned villa is designed to accommodate the owners and their friends in the rich natural environment at a mountain retreat 150 kilometers away from Tokyo.
In order to acquire specific natural scenery and light environment, each living function faces its own desired orientation. Living and dining space faces south-east for a brighter living environment while the master bedroom and bathroom face west offering private scenery of the forest. These compartments are assembled into three interconnected volumes that are placed on site among the pre-existing trees.

In order to form variable cross-section suitable for each function, roofs were designed as a curved surface like gently twisted leaves. A combination of a concave and a convex roof configures from a high ceiling expansive space to an introverted compact room. Every roof has been designed as a Ruled Surface in which straight Laminated Veneer Lumber joists are arranged continuously to form an organic geometry. A series of wooden joists are exposed on the ceiling highlighting the dynamic spatial characters of each living space.

The design process that responds to its environmental context has produced multiple organic roofs and established architecture as an aggregate of diverse living spaces. The appearance of the villa blends in harmoniously with the natural surroundings and is perfectly integrated into the local landscape.

photography by © Norihito Yamauchi

Project Info:
Architects: KIAS
Location: Karuizawa, Japan
Category: Houses
Lead Architects: Kentaro Ishida, Akihito Fujiki
Area: 225.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Norihito Yamauchi
Manufacturers: Catalano, Miele, Riviera, SILESTONE, Zucchetti
Structural Engineer: Building Structure Institute, Tokyo (Kazuyuki Ohara, Shuichi Takahashi)
Construction: Sasazawa Kensetsu

Arch2O.com
Send this to a friend