Dashte Noor’s Gym Building | Narges Nassiri-Toosi

Designed by Narges Nassiri-Toosi, This building is one of the public buildings of Dashte noor residential complex in north of Iran which provides body building facilities for the resident. The client’s main demands were two separate halls, being coordinated with the other parts of the complex while being a unique mass. As a result the concept was designing a building with a dynamic mass which is an integral and a part of the surrounding landscape.

Photography By© Shahriyar Mazaheri

The main sky line of this site is made of a forest, green hills and a blue sky. So this building should be a part of this perspective. Therefore, the mass moves from the ground very softly and reaches the sky. Having a peak in the form somehow memorizes the liberation of the spirit, energy and also the connection between the earth and the sky.
The idea of designing a full length window facing the sky was to frame a reflection of it and also having an orientation towards light. Designing a skin which moves on the mass and selecting wood as the main material of the facade makes the building closer to the nature.

Photography By© Shahriyar Mazaheri

This building is located in a site with an area about 745sqm. The ground floor is about 235sqm which includes the lobby, a bodybuilding hall, bathrooms, changing room and also a bar. The first floor is about 170sqm and there’s another hall, bathrooms, changing room and also a bar and a place to sit and rest.
The main concept of the interior design was to create a space which reflects and gives the feeling of the whole mass and the exterior form while doing exercise inside the gym.
The construction of the building are the two walls which face east and west and are both huge trestle which move with the curve and pull the 9 meter cantilever in the entrance. The two arch walls in the entrance and under the cantilever help to associate the main idea of rising from the ground towards the sky.

Photography By© Shahriyar Mazaheri

The roofs slop is divided into three different levels which make a slight and firm movement in theThe landscape and the surface which the building stands on is designed as if it defines the building and the entrance. With choosing the same material for the lobby’s floor cover and the outside entrance there is no more line between in and out. Designing four wooden columns at the end of the building creates a space for siting and gathering together and it also lets the pedestrians feel the movement after the building finishes.
Looking at exercising as an activity which you lose a lot of negative energy and you start to feel a lot of relaxation and good spirit helped me to design a mass with this attitude that works functionally right as a gym too.

Photography By© Shahriyar Mazaheri

Project Info:
Architects: Narges Nassiri-Toosi
Location: Iran
Area: 405.0 m²
Year: 2013
Photographs: Shahriyar Mazaheri
Project Name: Dashte Noor’s Gym Building

Arch2O.com
Send this to a friend