ASWA (Architectural Studio of Work – Aholic) designed the solid concrete studio + gallery situated in Bangkok, Thailand. A private studio and gallery for a Thai artist, who preferred privacy of his daily life from the neighborhood by translated into a shape and form of a recessed solid concrete box which has only a single void from the street to communicate with its context.

Courtesy of ASWA – Photographs : Phuttipan Aswakool

The core idea of this private gallery was to illuminate the interior space with a large skylight in the high ceiling chamber, where is a concrete wall with irregular windows. By filling the space with natural sunlight as a living artwork on the concrete wall as a kind of living canvas, Visitors can stand in the center of the soil court to notice the sun light gradually changed its shape due to the changing of daylight during the day on the concrete canvas wall as the main attraction.

Moreover, a sculptural levitation stairwell is an another feature, its exposed materials as steel handrail – by having only one handrail, it intends to control people’s awareness – , structure and wood steps leading viewers to the second floor.

Courtesy of ASWA – Photographs : Phuttipan Aswakool

Continuing upwards, the central shaft wall has irregular position and size of square windows that control natural light to create the unique definition of space through shade and shadow. The irregularly placed windows, as the picture frames on the common gallery, create an interesting selection of architectural perspectives by letting people wonder a living artwork of natural sunlight during a day.

Courtesy of ASWA – Photographs : Phuttipan Aswakool

By combining the three main materials; steel, concrete, and wood, it created a raw architectural complexion. Obviously, the imperfect concrete form-tile which created the unique characteristic of this private gallery along with the steel, wood and glass are the purity of material tend to remind people of craft-work.

Courtesy of ASWA – Photographs : Phuttipan Aswakool

Project Info :

Architects : ASWA (Architectural Studio of Work – Aholic)
Project Year : 2015
Project Area : 900.0 sqm
Photographs : Phuttipan Aswakool
Project Location : Bangkok, Thailand
Architect in Charge : Phuttipan Aswakool, Chotiros Techamongklapiwat

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !