Returning Hut

Living in the hustle and bustle of the city, working hard day and night for life and career, when stop and look back, the blue sky, green grass, beautiful mountains and open fields of childhood still linger in people’s mind. So people are eager to get away from the multifarious city and return back to the long-lost nature to freely breathe the fresh air. Mr. Zhang, the owner, grew up in the countryside thinks that both apartments and villas nowadays are too small in size. Story height of the commercial housing is becoming lower and lower and makes people feel uncomfortable. The site of this project is very quiet, he loves this piece of land. Due to his longing for the natural environment and original life, he has been wishing to own a paradise-like house in a valley far away from the city where he and his families could enjoy a quiet and leisurely life.

Returning Hut - Courtesy of WU Yong-Chang

Returning Hut – Courtesy of WU Yong-Chang

The site is located on a wild hillside surrounded by mountains and forests and facing the sea. Its geomorphic feature is unique and the surrounding environment is tranquil and peaceful. Built at the foot of the mountain and beside the forest, the hut hides in the valleys and retains and uses to the greatest degree the natural rocks and trees. This makes it blends well into the surrounding natural scenery. Though it is just inches away from the downtown, it brings people who live in it an experience of living secluded from the world, just as the verse puts: why I live far away from where others dwell? Because you hear no secular noise.

Returning Hut - Courtesy of WU Yong-Chang

Returning Hut – Courtesy of WU Yong-Chang

The design style of the interior space is simple, elegant and natural; it shows respect for nature and gives people a feeling of cutting off from the noisy city and returning back to real tranquility and peace. The plain wall is mainly made of natural materials such as bluestone, slate, and solid wood etc. and without excess decoration. It reflects the essence of space and materials and presents a space where nature coexists with the human. Through reasonable functional planning and use of simple lines and structures, and together with adopting simple and natural furniture as decoration in the space, a simple but cozy and warm living space is built.

Returning Hut - Courtesy of WU Yong-Chang

Returning Hut – Courtesy of WU Yong-Chang

Affected by factors such as construction conditions on the hillside, the special structures and construction period, etc., construction craft failed to reach the desired result and there are some flaws. Yet, on the whole, the completed hut reflects the life attitude pursued both by the owner and designer: return to nature, be humble, simple, unadorned and pure.

Returning Hut - Courtesy of WU Yong-Chang

Returning Hut – Courtesy of WU Yong-Chang

The essence of design is to weaken design, which means that the designer should forget about the design and even return to a state of void. When the formal language of design recedes, the inherent concern in humanity for life in the universe becomes apparent. Humans, as intelligent beings, observe what is beyond matters and directly tug at human hearts. This is a type of life which is simple, humble, natural, unadorned, and pure.

Returning Hut - Courtesy of WU Yong-Chang

Returning Hut – Courtesy of WU Yong-Chang

Thus, it’s important to preserve and apply natural mountains, rocks, and trees to the largest extent possible, so that accidentalness and inevitability will merge into one. Eminent Monk Da De says: “Live in the mountain, and you will attain the Buddha Fruit. Live in the city, and the city will turn into a hell.” By attaching thoughts to mountains and rocks and forgetting all mundane things, all mortal beings can become Buddha.

Returning Hut - Courtesy of WU Yong-Chang

Returning Hut – Courtesy of WU Yong-Chang

Project Info
Architects : FM.X Interior Design
Location : Fujian, China
Year : 2015
Type : residential/ House/ Interior
Photographs : WU Yong-Chang

Leave a Reply