The Iguazu River Falls, the site is beautiful, there are many different visuals! Doesn’t make any sense focusing at only a single spot as a main one, let alone only your sight. We didn’t create a viewpoint, but a viewpoint´s park! Anywhere is a viewpoint!

C:UsersLukasAppDataLocalTempB1FreeArchiver-{5bda24da-75bc-

 Courtesy of  Eduardo Miller , Fabio Carneiro , Lucas Takaoka , Luiz O´Leary , Pedro Lofrano

Where to look? Everywhere! The viewpoint can´t prioritize one view or space, because the project develops itself in the middle of the falls, all the surrounding deserves to be contemplated, the running water, the falling water, the blowing wind, the created mist, without any closure, for you to get all the experience that this place ahs. The man versus nature, the contact with architecture.

The nature is wild, while walking through the turbulent water it looks ferocious and oppressing. How could a man get there without being sheltered by architecture?

C:UsersLukasAppDataLocalTempB1FreeArchiver-{5bda24da-75bc-

 Courtesy of  Eduardo Miller , Fabio Carneiro , Lucas Takaoka , Luiz O´Leary , Pedro Lofrano

The experience of being there, therefore, the case that this area surrounded by aggressiveness and the safeness of a man should be provided by an architecture.

To be face to face with all that oppressive nature´s power, so then you can calmly enjoy all the beauty that the place is capable to embrace.

Isles: different experiences

Each isle was designed on a specific strategic spot to enhance different feelings. The nearer the fall, the more of the audition and sense of touch is refined. On the opposite situation, the more far you go, more you can see and smell. The isles work as a contemplation spaces, where the visitor can stop and look around, enjoying the instigating surrounding. The central isle allows people to sit on the stair steps while touching the continuous flowing water with their feet.

Terrace and shelter: external areas coming out from a not completely shut volume

C:UsersLukasAppDataLocalTempB1FreeArchiver-{5bda24da-75bc-

 Courtesy of  Eduardo Miller , Fabio Carneiro , Lucas Takaoka , Luiz O´Leary , Pedro Lofrano

The pavilion doesn’t characterize itself by its own hermetic volume. Even being some kind of sheltered space, it can´t be considered an internal ambient, mainly because of the electrofused metal plates, not blocking the surrounding’s view. Closed to protect and opened to discover.

Structure solution: light and low environment/visual impact

The structure´s simple and totally pre-fabricated, it can be easily transported to the construction site and built on a short time, even allowing the possibility to be dismounted in the future, preventing a more solid environment damage.

Pre-existence: profit the already done

The project maintains the previous concrete catwalk to prevent more impact on such a fragile site. But it was developed a light metal structure that is attached to the original catwalk, providing a widened space, easing up the walkway flow. The new expansion´s floor is made of slatted metal, where people can see more flowing water than concrete.

C:UsersLukasAppDataLocalTempB1FreeArchiver-{5bda24da-75bc-

 Courtesy of  Eduardo Miller , Fabio Carneiro , Lucas Takaoka , Luiz O´Leary , Pedro Lofrano

Project Name: Iguazu Falls River Viewpoint

Team members:

Eduardo Miller

Fabio Carneiro

Lucas Takaoka

Luiz O´Leary

Pedro Lofrano

School: Mackenzie Presbyterian University

 Courtesy of  Eduardo Miller , Fabio Carneiro , Lucas Takaoka , Luiz O´Leary , Pedro Lofrano

Leave a Reply