Beus Center for Law and Society

The Sandra Day O’Connor College of Law reinvents the traditional law school experience through the construction of a new, modern facility, the Beus Center for Law and Society, in the heart of downtown Phoenix. The relocation of the law school to this area of Arizona State University’s downtown campus.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

Provides beneficial programmatic adjacencies to the Phoenix legal and criminal justice community and unique opportunities to advance the College’s pedagogical mission. The Beus Center for Law and Society is designed to act as an institutional change agent, dedicated to educating students and citizens on the importance of the law in shaping civil society. The six-story, 260,000-square-foot state-of-the-art facility, designed by Tomas Rossant of Ennead Architects in collaboration with Jones Studio, repositions the law school as a conduit for connecting the school’s progressive legal scholarship with its commitment to the community by providing services like a public interest law clinic and the nation’s first not-for-profit teaching law firm.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

The building design was conceived and developed with openness to the public in mind and creates a unique urban environment that encourages vibrant connections between ASU, the College of Law and the local downtown Phoenix community. A north-south “slice” through the courtyard massing creates an inviting and active public space with a pedestrian pathway that brings individuals directly into the central core of the law school, exposing them to the main lobby and three double-height spaces located at the heart of the building.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

These three spaces are stacked vertically and serve as the core of the College, with the Great Hall on level one, the main library floor on level three and an outdoor courtyard on level five. Library stacks and study spaces extend up to the upper levels and serve as the primary circulation paths, which promote intellectual and social interchange between students, faculty, and visitors. The “slice” through the building is stitched together by open-air walkways that bridge east and west and provide access to a suspended double-height reading room at the north and two stories of think tank space at the south.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

Sustainability was a key design driver throughout the process. The self-shading, saw-toothed configuration of the main building façade, comprised of Arizona sandstone with aluminum and glass windows, changes in response to solar orientation, window size, and programmatic requirements. The façade is unitized and factory assembled, both to assure quality and to achieve a higher standard of thermal performance. Heavily insulated walls and roof also contribute to the efficiency of the shell. Mechanically, the building incorporates energy-efficient technologies, including chilled beams and under-floor displacement cooling. Consequently, the building is expected to reduce energy consumption by 37% compared to a baseline building, per ASHRAE 90.1-2007. Desert-adaptive planting and water features activate the landscape, helping to minimize on-site irrigation demands.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

Other design features include an innovative retractable seating system in the Great Hall that allows the space to be converted from an everyday tiered arrangement to a more formal auditorium configuration. Unlike traditional retractable seating where the chairs and tiered platform are attached and both retract together, the design team developed a motorized tray-like system that allows for each row of auditorium chairs to be deployed independently and concealed within the individual tiers. When the chairs are in their retracted position, the tiered array of wood steps serves as a unique social space and interior landscape that encourages interaction.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

The expansive bi-folding glass door at the front of the Great Hall blurs the line between Indro and outdoor space, providing flexibility while offering a unique civic space to the downtown Phoenix community. Its welcoming gesture of openness clearly communicates and embodies the overarching misión of the College of Law’s new home as a place where the study and practice of law and society converge. In an area of downtown newly invigorated with the addition of retail spaces, a bookstore and an independently owned and operated café, a large interior media display projects out towards Taylor Street and 1st Street and activates the street, featuring upcoming events, current legal topics and other programmable content that informs and reminds the public of the many ways law shapes society.

Courtesy of Ennead Architects – Photography: Bill Timmerman

Project Info
Architects: Ennead Architects
Location:  Azusa, USA
Design Team: Michael Caton, Alfonso Gorini, Wanlika Kaewkamchand, Eliza Montgomery, Adam Sheridan, Natasha Skogerboe, Brent Stringfellow, Margaret Tyrpa, Joanna Williams
Area: 260000.0 ft2
Manufacturers: Kovach
Design Partner: Tomas Rossant
Management Partner: Timothy Hartung
Project Manager: Felicia Berger
Project Designer: Brian Masuda
Project Architect: M. Gregory Clawson
Local Architect: Jones Studio
Lead Designer: Brian Farling AIA
Principal-in-Charge: Neal Jones AIA, LEED AP
Project Team: Jacob Benyi, Dan Childers, Eddie Curiel, Melissa Farling, Aaron Forbes, Rob Huff, Eddie Jones, Joanna Noonan, Bill Osborne, Maria Salenger, Eric Watson
Structural Buro: Happold Engineering
MEP/FP Buro: Happold Engineering
Lighting Design Buro: Happold Engineering
Sustainability Buro: Happold Engineering
Landscape: Colwell Shelor Landscape Architecture
Civil: Dibble Engineering
Geotechnical: Ninyo & Moore
AV/Telecom/Acoustics: McKay Conant Hoover Inc., JBA Consulting Engineers, Inc.
Graphics: Poulin + Morris, Inc.
Code: Hughes Associates
Cost Estimating: Construction Cost Management Consultancy (CCMC)
Parking: Walker Parking Consultants
Construction Manager: DPR Construction
Renderer: Atchain
Specifications: Construction Specifications Inc.
Year: 2016
Type: Educational
Photographs: Bill Timmerman

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !