A Seafront Villa | Nava Yavetz Architects

A Seafront Villa

Situated in southern Israel, in the city of Ashdod, steps away from the beach. The house overlooks the Mediterranean waves, sand and wind. The design aims to accentuate this connection with the sights and sounds of the sea.
The structure expresses function, maximizing viewpoints and airflow.
A wide entrance door leads to the house composed of two wings, one public and one private. The public area includes a living room that soars to a height of two stories. The blue waters of the sea and pool are viewed from multiple angles and in different ways throughout the house. The house ‘greets’ the sea.

Photography By© Shai Epstein

A floating roof connects the two wings of the house. The spaces within the house are arranged around a large courtyard that separates the public wing from the private one while enhancing the connection between the interior and exterior, enabling the breeze and view to flow through the house.
The master suite is located on one side, the children’s rooms along another, and between them is the public area including a large living room, a spacious dining room and a well-equipped kitchen. The layout allows interaction between the public and private while also guaranteeing an appropriate amount of separation.

Photography By© Shai Epstein

The house is well ventilated. The plan enables air to flow from east to west and from north to south, admitting the feeling of the whirling wind into the courtyard. Clean, raw materials such as concrete, steel, wood, aluminum, and glass are used throughout the house. This choice of materials facilitates the plasticity and dynamism of the structure and creates a web of connections between both the massive and the light. The roof constructed of steel covered with aluminum seems to float above the massive concrete walls as if disconnected from the main structure and part of the wind.

Smart glass fenestration filters out excess heat and radiation from the sun while allowing the light and view in throughout the day. The house lives and breathes with the daily movement of the sun, its changing shades of gold. Wood walls connect the cement and glass adding depth, wrapping the interior walls in a continued expression of the design of the structure.

Photography By© Shai Epstein

Project Info
Architects: Nava Yavetz Architects
Location: Ashdod, Israel
Manufacturers: Guardian, Schüco, Alokobond
Area: 600.0 sqm
Year: 2014
Type: Residential
Photographs: Shai Epstein

Arch2O.com
Send this to a friend