The plot for the projected Seafarers’ Centre Helsinki is situated by the main entrance to the Vuosaari harbour, on the northern corner of the area. In practice the building location is the only point in the whole harbour area that contains any natural forms and elements. As the only public building in the area, its role is to serve as a place of respite; a small multipurpose building for the seamen that arrive at the harbour form afar.

Courtesy of ARK-house Architects – Photographs : Jussi Tiainen

The starting point in a David and Goliath juxtaposition has required a carefully considered architectural strategy. The infinitely small volume of the Seafarers’ Centre was in danger of being completely dominated by the crushing hectare-sized steel warehouses, and the artificial landscape of tarmac fields and container seas. As a counter-point, a soft organic form language was chosen for the building, as well as a wood construction.

Courtesy of ARK-house Architects – Photographs : Jussi Tiainen

The architecture of the building could be described as contextual in the wide sense of the word: the preserved hillock, with its trees and rocks, is an essential part of the architecture of the building.

Courtesy of ARK-house Architects – Model

The objective in the design of the building has been to create a unique identity, because in the best case scenario the distant traveler can take home a positive memory of something tantalizingly strange yet hospitable. The completely wooden structure and its compact shape are a homage to the building tradition based on the purposefulness of wooden ships and the aesthetics that spring form it, as well as a comment on the ecological challenges of the present.

Courtesy of ARK-house Architects – Photographs : Jussi Tiainen

The premises offer both physical and spiritual nourishment: the spiritual word and composure, coffee, a laundry and computers. Particularly important are the cozy atmosphere and the simultaneous experience of familiarity and newness.

Courtesy of ARK-house Architects – Photographs : Jussi Tiainen

The wooden frame of the building and the laminated veneer lumber rafters have been reinforced by concrete walls cast onsite. The board lining of the southern exterior face has been diagonally interleaved, and the north-side profile consists of vertically slanted Norrwegian-style tongue-in-groove siding. The timber siding has been manufactured from lightly tinted Siberian larch.

Courtesy of ARK-house Architects – Photographs : Jussi Tiainen

The commissioners behind the project are the Finnish Seamen’s Mission and the Finnish Seamen’s Service, both of which have long traditions and an international history of supporting seafarers. The building has been consecrated as a church. The denominational aspect is brought out in a sensitive way, respectful of the religion and cultural background of each visitor.

Courtesy of ARK-house Architects – Model

Project Info :

Architects : ARK-house Architects
Project Year : 2009
Photographs : Jussi Tiainen
Project Location : Helsinki, Finland
Project Team : Pentti Kareoja, Seung-Ho Lee, Pasi Kinnunen

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !