The intervention proposed at the Community Center Serra Dourada stablishes a very respectful relationship with the original elements of the ranch, giving it a unique character to this place. The new buildings were conceived to minimize the interventions on the topography and to preserve the maximum of the original vegetation.

Courtesy of Gustavo Penna – Photographs : Jomar Bragança

The Club Pavilion lands on the existent plateau, where previously were the barn. While keeping the original trees, a natural barrier for the morning and late afternoon sun is created through the landscape design.

Courtesy of Gustavo Penna – Photographs : Jomar Bragança

The functional organization of the pavilion is in line, with one side with access of pedestrians and vehicles, parking lot and technical and support areas, connected to the rest of the club through a series of living verandas and circulation spaces. Generous ceiling heights define the character of spaces like the Ballroom, Game room, Spa and Fitness rom. In some spaces, like the sauna and the restrooms, this ceiling allows the creation of technical stories for water reservoirs and equipment.

Courtesy of Gustavo Penna – Site Plan

These spaces are interconnected to the swimming pool terrace by a big veranda, creating open spaces and permitting, by many areas of the club, the view to the woods and to the areas of permanent preservation of the condominium. A wood deck, interconnected to the veranda and the swimming pool terraces, following the topography in different levels, embracing many jabuticabeiras existents in the local. Creating then a sun shaded open area, ideal for parents to relax while their kids play on the adjacent playground.

Courtesy of Gustavo Penna – Photographs : Jomar Bragança

A small patio creates a nice ambience for the fitness and makes the transition to an isolated gourmet area, making its way through a wooden deck until the lake.

Courtesy of Gustavo Penna – Photographs : Jomar Bragança

Metallic Structure was the chosen structure for the Club Pavilion, because it can make big spaces with thin structural pieces, allowing, without major interferences, the use of big glass panels on the facades of the spaces. The ceiling is made by a thin layer of a thermal acoustic metal tiles, with wood tiles on the inside, with the same wood tiles on the outside but with more space between them.

Courtesy of Gustavo Penna – Photographs : Jomar Bragança

Project Info :

Architects : Gustavo Penna
Project Year : 2015
BUDGET : $50K – 100K
Project Area : 1077.35 m2
Photographs : Jomar Bragança
Manufacturers : Cebrace, Cerâmica Atlas, Deca, Eliane
Project Location : MG-010, Km 21,5, Vespasiano – MG, 33200-000, Brazil

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !