The Canadian Natural Resources Limited Engineering Complex is an infill expansion of the Schulich School of Engineering at the University of Calgary. The design integrates over 4500 students, faculty and staff in new and modernized space within the existing campus. The goal was to improve the teaching, research, administrative and support spaces as well as to upgrade public circulation and to provide the school with a centralized social hub.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects –
Photography : Ed White

The phased, seven-year-long project took place with the existing facilities fully occupied. Many of the servicing elements within the design are exposed and celebrated such that they become central elements of the building aesthetic and create a didactic learning tool for students. Significant portions of the old precast cladding have been internalized to become a major archeological element within the new atrium.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects – Basement Floor

To allow maximum flexibility for curriculum changes in the future, which will extend the life of the building, the servicing for the new spaces has been carefully arranged to allow numerous room configurations. The labs were moved to the upper floors so that their ducted path to the roof and penthouse were shorter.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects –
Photography : Ed White

The $174 million (CDN) project is designed as an economical infill scheme that maximizes new built area with a minimum of new building envelope, most of which is glazed. The south elevation, which is the only full “face” the building has, is four stories of dynamic view glass, a product that darkens depending on the intensity of the sun, thereby ensuring that glare and heat gain does not compromise the usefulness and level of comfort.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects –
Photography : Ed White

The architects took this sustainable feature a step further by programming the glazed panels allowing graphics to dance across the facade. “We’ve currently programmed it to go through a set sequence twice a day, with the tinting slowly dissolving into basic patterns as time passes,” said David Dow, Principal, Diamond Schmitt Architects.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects – Sections

Students congregate in the light-filled space on brightly coloured, X- and O-shaped seating designed by Dutch firm Feek. The atrium floor drops away in an amphitheatre-type setting to improve connection with the basement, which both extends daylight into the core and provides access to a garden. Two 240-seat theatres anchor the expansion at the north and south. Flexible space with retractable seating in one theatre can accommodate lectures, exhibition space or dining venue.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects –
Photography : Ed White

The complex has a sustainability mandate to pursue LEED Gold certification.

Courtesy of Diamond Schmitt Architects+Gibbs Gage Architects –
Photography : Ed White

 

Project Info :

Architect : Diamond Schmitt Architects, Gibbs Gage Architects
Project Location : Calgary, AB, Canada
Project Year : 2016
Project Area : 29300.0 m2
Photographs : Ed White
Structural Engineers : Read Jones Christoffersen
Landscape : H2
Lead Architects : David Dow, Donald Schmitt, Brad Hindson, Walton Chan, Stephen Mahler, Todd Van Der Burgh, Erin Jensen and Thomas Leong

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !