Oslo International School is a private school with about 500 children from more than 50 different nations, divided into kindergarten, reception, primary and secondary school.

Courtesy of JVA Architect

The school is based on a traditional use of classrooms combined with special facilities for advanced studies.
The primary goal of the building project is to upgrade existing areas, replace temporary structures and establish new educational areas for specific needs. The project is divided into 3 phases to make possible continuous use of the school during the construction period.

Courtesy of JVA Architect

Courtesy of JVA Architect

The existing structure from the 1960-ies was worn down, but had obvious architectonic qualities. The organization on one level gives easy orientation, good natural lighting and a close contact to the outdoors. The modular structure is flexible to programmatic changes.

Courtesy of JVA Architect

The new structure gently transforms the easy organization within a limited budget, and tries to keep the inherent qualities. The new mechanical systems are placed on the roof.

Courtesy of JVA Architect

Phase 1 is established as pavilions within existing atrium. They include science laboratories, library and a main “square”. The main entrance, as a result of the addition, is moved to the west side of the building.

Courtesy of JVA Architect

The architecture is developed as a new vocabulary of soft and organic forms, softening dense spatial relationships between new and old areas. At the same time these new areas contain special programs framed by the rectilinear structure of the old. Daylight fills the rooms from narrow slits from floor to ceiling combined with circular roof lights.

Courtesy of JVA Architect

Phase 2 is a separate pavilion for the smallest children. It houses 10 classrooms in addition to offices. The common areas get daylight fro the atrium. Sizes of rooms are flexible, and can be changed according to number of children on each level.

Courtesy of JVA Architect

Phase 3, under planning, will house new areas for drama, music and physical education. Parts of the areas will be open at night.

Courtesy of JVA Architect

Organically shaped walls are clad with specially milled wooden paneling in convex and concave shape, treated with clear tar. Inside, the wooden walls are whitewashed. Phase 2 has a façade covered with fiber cement boards in 10 different colors. Outside materials are also used on the inside of outside walls.

Courtesy of JVA Architect

With reference to the qualities of the old structure, the new buildings are organized around three new atria suited for play and recreation for the different groups of children.
The existing atrium is established as the quiet garden with white gravel, benches and greenery suited for quiet play and conversations. Two large existing oaks are preserved.

Courtesy of JVA Architect

The atrium in phase two has a rubber floor suited for play for the smallest children. The open school yard towards the west is planned for ball play.

Courtesy of JVA Architect

Project Info :

Architects : JVA
Project Area : 3900.0 sqm
Project Year : 2009
Project Location : Oslo, Norway
Refurbishment Area : 3,300 sqm
Landscape Architect : Grindaker AS
Client : Oslo International School
Contractor : Oslo Byggentreprenør AS
Architects : Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL
Consultants : AS Frederiksen (structure), Ingénia AS / Ing. Per Rasmussen AS / Heiberg & Tveter AS (Mechanical), NEAS Brannconsult AS (Fire), Norconsult AS (Acoustics)
Design Team : Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Siv Hofsøy, Anders Granli, Halvor Kloster, Katrine Skavlan, Nikolaj Zamecznik, Kazuhiko Yamada, Trine Johanne Jamtli

(Visited 293 times, 1 visits today)

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !