Chongqing Central Park Life Experience Center | gad

Chongqing Central Park Life Experience Center

The core of the design stands in “Mountains and Waters, the poetic Chongqing” which highlights the spectacular landscape of Chongqing’s mountains and waters and the humanity features of the city by scripting in an abstract and emotional way. A sales center as it is, its design features artistic characters and purity more than its functionality.

In the north of the mountain and south of the Central Park, we try to look for an etheral realm in the city wih the theme of “Floating Realm.” Based on the disparties between the building and land areas, it spreads the building on one layer to echo the enormousness of the Central Park. The main entrance is slightly backward. With large waterscape and multi-level green plant, it forms a public open landscape square and a shared city. Determine the basic shape with the crossing angles of the city roads and raise the base for two meters to indicate the presence of the building. The landscape is introduced to get close to nature.

Photography by © Yi Fan

Six different functional buildings enclose inward-style courtyard space and wrap-around dynamic line layout. It emphasizes the interactive experience between the infield and the visitors. With a 27-meter, only 350mm-thin metal eave on the roof, it governs the shape elements and enhances the light feature of the architecture. The strongly stretching coherent shape relationship, and concise and clear narrative dynamic line, divide the huge site into multiple scene experience. The quiet and restrained atrium space becomes the heart of the park vision and spirit.The unevenly transparent vitreous blocks, corresponding to different functional place experience. The modern materials and processes show a rich scene effect in the light and shadow. The identification of the building structure and components emphasizes the exquisite and delicate sense of space. Between heaven and earth, you can enjoy the floating realm in light and shadow.

Photography by © Yi Fan

The original space is quite high and is expected to be adjusted to a height that is more comfortable for living during the process of interior design. Thus “buildings in buildings”-method was adopted not only to adopt the height but also serve as an abstract reflection of the complicated but intriguing skyline and the dimensional transportation system of Chongqing.“Mountains” are mostly presented through the application of polygon blocks including the entity blocks at the entrance; the flowers in the project display area are inverted and hollowed blocks; the partition wall in the discussion area used light and vivid blocks that represent the concept of “virtual”. The sales center itself is connected by the blocks dodging and weaving through the entire space, delivering fascinating variations to the originally wide and open building.

Photography by © Yi Fan

“Waters”, on the other hand, are shown by collaging textured stones material in irregular shapes in the color of gray. The delivered flowing feeling of water makes the sand table in the project display area an island in the water while the stainless-steel institutions act as pebbles, thus picturing a beautiful dynamic landscape that also bears static features.The discussion area has two overhead layers inside. Using blocks and wooden partials, space is divided into different parts in an interesting way. In the meantime, these divides also serve as “bridges”, which is an essential element of Chongqing. This “bridge” concept not only separate the space, but also re-allocate the original oversize space in the most possible and appropriate way, providing a calming environment for those who live in it.

It is public and open with restraint and cohesion, light stretch with rich changes, reserved and ethereal with moderate gentleness. For such an urban architectural opuscule blending into the mountain city life, we hope it reshapes a restrained, reserved and rich cultural space in the changing of time and space; it interweaves the prospects and imagination of the mountain city life in the traditional and regional collision.

Photography by © Yi Fan

Project Info
Architects: gad
Location: Chongqing Shi, China
Area: 2956.7 m2
Year: 2017
Type: Cultural Center
Photographs: Yi Fan

Arch2O.com
Send this to a friend