Casa No Muro | Saperlipopette les Architectes + Martial Marquet

Behind the project «casa no muro» there is the promise of a father to his children, to build them a treehouse. But the tree overhanging the enclosure wall was on the neighbors land: So how could we answer to the children’s request to build this dreamed cabin? To rising off the cabin from the ground, we install it on the wall to keep the idea of floating space. Constructed in wood, the cabin can open on nature by a big wood shutter, invisible when it is closed. The project is accessible using a ladder integrated on a footpath: a large platform ends the boardwalk offering a view of the pinewood landscape. Fishing nets are fixed all along with the constructive system in «v» shape, for the children’s safety. The concept of laminated facades is thinking with tightened boards, on the lower part of the cabin, and increasingly spaced boards in the higher part. It creates outside views, filtering light, and keeping the child- ren privacy at their level small size. Because of a low budget, this cabin is a project made with the participation of the village carpenter, customers, neighbors, and architects. This is a local pine wood: an autoclave treatment has been applied to make resistant this outdoor construction.

photography by © Fernando Guerra | FG+SG

Project Info: 
Architects: Saperlipopette les Architectes, Martial Marquet
Location: 3100-456 Albergaria dos Doze, Portugal
Area: 14.5 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
Project Name: Casa No Muro

Arch2O.com
Send this to a friend