We want to raise the inner lane to the category of “reason” of the project. In order to do this, besides the compositional order decisions, we force the access to the houses through this space, qualifying it and generating in this way activity and relation and justifying in our opinion the design of this street.

Courtesy of Alfonso Alzugaray

Regarding the treatment of this space, we attempt to provide an image as “green” as possible, as a children’s play space far from the complications of traffic that runs along the outside of the buildings. However, it also has a band of slow traffic and another band of parking, all in low intensity, because this lane does not serve the rest of polygon, but an exclusive access to the entrance halls. The ramp to the basement is located at the end of the plot. The definition of this space is completed by pedestrian paths and emergency exits from the garages.

Courtesy of Alfonso Alzugaray

We designed the exterior facades following a principle of sobriety, based on a single type of hollow drawn on a very uniform surface of anodized aluminium sheet metal that emphasizes the perforation of the facade and its quality and construction complexity. The composition is repeated in both curved and straight blocks and is always accompanied by the same material which surrounds and defines the entire exterior perimeter of the four buildings.

Courtesy of Alfonso Alzugaray

The inner street wants to be different. Here the perception of curved path is very close and we want to emphasize it through small constructive gimmicks: a floor is slightly staggered regarding the low one, so that the facade becomes a succession of curved lines emphasizing the shape of the street. The absconded vision of the space leads us to look for one “not composition” with hollows randomly placed and lined quoins with colored phenolic panels that introduce a vibration on the surface of the facade and strongly characterize the urban space, far away from orderly compositions.

Courtesy of Alfonso Alzugaray – Floor Plan

Project Info :

Architects : Alfonso Alzugaray
Project Year : 2005
Constructor: Dragados
Project Area : 25450.0 sqm
Collaborators : Fernando Rubi Structure NB 35
Project Location : Calle Cabárceno, 42, 31621 Sarriguren, Navarre, Spain

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !