In the listed ’Radio House’, originally by renowned architect Vilhelm Lauritzen, the Danish National Museum has  reopened its vast collection of historical musical instruments.

Courtesy of ADEPT, Creo Arkitekter  – Photographs : Laura Stamer, Kaare Viemose

The elegant modernistic building from the 1950’ies have gone through an extensive refurbishment, respectfully carried out to emphasize the unique character of the listed building’s material palette and detailing. The museum design includes four delicately detailed sound spaces as part of the collection’s educational program – ’The Sonorous Museum’.

Courtesy of ADEPT, Creo Arkitekter  – Diagram

The Radio House is refurbished with great respect of the original building scheme and an approach that preserves its design intentions, while adding a contemporary expression to it. The original architecture has been the main inspiration – from the transparency of the exhibition design to the play of colours and patterns in the acoustic walls: All are modern day interpretations of the architectural details in Vilhelm Lauritzens original universe.

The four sound regulated studios of the Sonorous Museumare are acoustically adapted to a specific instrumental group: strings, brass, percussion and mixed instruments. The four spaces are designed as interactive classrooms in order to provide visiting school classes with a hands-on experience of the classical music instruments and their sound specter.

Courtesy of ADEPT, Creo Arkitekter  – Photographs : Laura Stamer, Kaare Viemose

Each of the four spaces are clad in wood veneer, designed to meet and create the optimal acoustic setting for a specific instrumental group.

Courtesy of ADEPT, Creo Arkitekter  – Photographs : Laura Stamer, Kaare Viemose

From the vertical lamellae of the percussion space, the seemingly vibrating cassettes for strings to the graphical clarity of the brass space, the four spaces stand out as both contemporary modern and yet very classic in their expression.

Courtesy of ADEPT, Creo Arkitekter  – Photographs : Laura Stamer, Kaare Viemose

Project Info :

Architects : ADEPTCreo Arkitekter 
Project Year : 2015
Project Area : 3500.0 sqm
Sub Consultants : ADEPT, NIRAS
Lead Consultants : Creo Arkitekter
Project Location : Copenhagen, Denmark
Photographs : Laura Stamer, Kaare Viemose
Client : Nationalmuseet / Musikmuseet / Dansk Sprognævn

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !