The Customer Information Centre and Event Forum PANEUM – Wunderkammer des Brotes – for the company Backaldrin in Asten consists of two elements: a box-shaped plinth building with foyer and event rooms plus the “Wunderkammer des Brotes”, a two-story freeform exhibition area floating on top. The chosen materials augment the contrast of these two elements: The square base building shows a cast-in-place concrete façade while the rounded wood structure of the museum is clad with stainless steel shingles.

Courtesy of Coop Himmelb(l)au – Photographs : Markus Pillhofer

The base building houses the event rooms and the adjoining rooms. This area can be used for a variety of events as presentations, receptions or workshops for up to 120 visitors. The design of the exhibition area is based on the idea of a cabinet of curiosities, a concept for collections originating in the Baroque period. This concept is especially appropriate for the unusual and small-scale objects in the collection related to the topic “bread” which is presented in the exhibition area.

Courtesy of Coop Himmelb(l)au – Uses Section

The center of the “Wunderkammer des Brotes” is formed by a circular atrium, in which selected items from the collection are individually suspended from the top, as in a differentiated crystal chandelier. The atrium is enclosed by a spiral stair where visitors can look at the exhibited items from various perspectives.

Courtesy of Coop Himmelb(l)au – Photographs : Markus Pillhofer

The stair provides access to the two exhibition levels, where the objects are presented with the help of walls, tables, and cabinets that are integrated into the architecture. Additionally, all floors can be accessed by elevators. The atrium is naturally illuminated from above while the exhibition spaces have artificial light.

Courtesy of Coop Himmelb(l)au – Photographs : Markus Pillhofer

The self-supporting wood shell of the exhibition structure is visible in the interior. It is composed of layered circles of cross-laminated timber. This method of construction enables the realization of the free form. The high degree of prefabrication with 3D CNC technology (Computerized Numerical Control) leads to a short building time. Leaving the precisely shaped wood timber exposed on the interior, with just a layer of paint, made additional interior finishes unnecessary.

Courtesy of Coop Himmelb(l)au – Photographs : Markus Pillhofer

 

Project Info :

Architects : Coop Himmelb(l)au
Project Year : 2017
Project Area : 1850.0 m2
Photographs : Markus Pillhofer
Design Principal : Wolf D. Prix
Project Location : Asten, Austria
Design Partner : Karolin Schmidbaur
Model Building : Win Man, Nam La Chi
Project and Design Architect : Stephan Sobl
Client : backaldrin Österreich The Kornspitz Company GmbH
Project Lead : Friedrich Hähle, Günther Weber (until 2015)
Planning : COOP HIMMELB(L)AU – Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Project Team : Albara Arab, Martina Bighignoli, Daniel Bolojan, Donna Riedel, Benjamin Schmidt, Damian Witt, Denitsa Parleva, Risa Kagami

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !