Kult | Pool Leber Architekten + Bleckmann Krys Architekten

Designed by Bleckmann Krys Architekten + Pool Leber Architekten, The kult is a new cultural hub for the town of Vreden and a vibrant focal point on its cultural route. It combines a 1.400 sqm artistic-historical museum with the cultural administration of the district, the local archives, an educational space, a city market, a shopping area and spaces for events and temporary exhibitions.
The centre aims to walk the delicate line between sensitively integrating itself in the medieval heritage and establishing a contemporary landmark that actively contributes to Vreden’s cultural and social life. Its sculptural is directly developed from the context, extending the small-scale structure of the housing along Vreden’s medieval wall and defining the town’s edge.

photography by Brígida González

A new urban cultural route begins in the town surroundings and enters Vreden over a moat and through the kult: it is in its atrium that the route intersects with the building’s central and vertical axes, the latter leading up through a sculptural staircase into the museum areas. From this point, the visitors have a clear overview of a complex ensemble and functions.
The staircase itself is not only a distribution space for the different exhibition areas but is also the representative backdrop of the atrium, which is also used for conferences, festivals, and concerts. In total, two new bodies have been added to the four existing ones, shaping a complex that covers a time span from the 14th century to the present day. In particular, the 14th and 16th century listed buildings constitute a rare example of pre-war architecture in the area. The two buildings from the 70s and 80s, formerly the old Hamaland Museum, are bound together with educational areas and with the continuation of the roofscape.

photography by Brígida González

To preserve the legibility of the historical layers the facades are subtly shifted and detailed to recall the original styles, while the different blocks are clad with local bricks that gently change in color shade. The result is a coherent ensemble that nevertheless frankly declares the juxtaposition of the diverse identities, which harmoniously coexist without challenging each other. If the outer cladding naturally blends into the almost rural surroundings, this is peeled away on the inside to reveal the concrete structure in raw timber texture. A fresh and contrasting character is also added by vivid yellow accents, like shop fronts, along with the central backbone axis, binding the museum’s ancillary spaces, the two reception areas, and the archive.

photography by Brígida González

Central openings in the atrium and the courtyard provide a well-balanced natural illumination besides identifying the different museum areas and facilitating the orientation within the center. On the first floor, the central staircase leads to the secular part of the exhibition where corner windows open on to the view of the medieval port, the source of Vreden’s economic importance of the time. On the second floor, the clerical part of the museum, the stair points to two windows on the north side, displaying the town’s two churches, which still dominate the Vreden skyline.

Ground floor plan

Project Info:
Architects: Bleckmann Krys Architekten, Pool Leber Architekten
Location: Kirchplatz 14, 48691 Vreden, Germany
Lead Architects: Martin Pool, Isabella Leber
Design Team: Javier Bressel, Valeria Polakovicova Client 1 County of Borken Client 2 Municipality of Vreden
Area: 5950.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Brígida González
Manufacturers: Heradesign, Object Carpet, Knauf, Rheinzink, FSB, Gutmann
Project Name: Kult

Arch2O.com
Send this to a friend