This Hind House sits on the banks of the River Loddon, near Wargrave. We based our concept on three elements; living, guest and bedroom spaces, to create ‘wings’ that adopt a pinwheel form, raised up on columns to deal with flooding from the river.

Courtesy of John Pardey Architects -Photographs : Richard Powers

A dark, zinc-clad wing is pushed forward to receive an entrance staircase that slices up into an open timber lined hood, with a glazed room to the side containing a guest suite and gym. The stair arrives onto a balcony and entrance – a central hall space – this is the day room, dedicated to outdoor living that leads out onto a large deck.

 

Courtesy of John Pardey Architects -Photographs : Richard Powers

Following the zigzag of the pinwheel, a staircase then leads down to a garden deck, with boardwalk that arrives at a landing stage on the river’s edge. The house is steel-framed, with timber stud infill; cedar and zinc-clad, with aluminium framed windows and single-ply roofing.

 

Courtesy of John Pardey Architects -Photographs : Richard Powers

The Hind House won a RIBA Regional Award in 2009 and was short-listed for the RIBA Stephen Lawrence Prize, also in 2009.

 

Courtesy of John Pardey Architects – Site Plan

Project Info :

Architects : John Pardey Architects
Project Year : 2008
Project Area : 242.0 sqm
Project Architect : Henry Goss
Photographs : Richard Powers
Project Location : United Kingdom
Structural Engineer : Barton Engineers, London (Bob Barton)
Project Manager / Contractor : Ridgetree Construction, Wargrave (Clive Hicks)

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !