Green School stockholm | 3XN

Green School stockholm  3XN

The Green School proposes a new approach to sustainable living by actively education about local grown food and by creating a multitude of green public spaces. The building encompasses a full lifetime of sustainable living: from kindergarten to high school, from college, dorms to senior apartments.

The building is formed by two adjoining arcs. The green school and accompanying greenhouse constitute the public arc and allow for internal and external circulation through the building with the vegetation growing all around. Nine levels of housing for students and seniors twist slide and shift to create wide private terraces and maximum daylight exposure.

courtesy of 3XN

To accommodate spontaneous learning, wide atriums open up the green school. This green pathway through the school culminates with a large greenhouse as the focal point. The greenhouse encompasses three enclosed levels for maximum productive growing and extends upwards with hanging gardens and vertical farming alongside the student and senior residences.
Inside the public area of the building is an organic food store, where the organically grown vegetables from the greenhouse are sold. The Green School’s kindergarten is located directly adjacent to a birch grove. Here, the children get their own safe oasis.

courtesy of 3XN

Green terraces outside the building allow pedestrians to ascend the building and move from the lower northern side of the site up and across the street to the higher southern side. The building thus becomes a productive extension of the planned green corridor for the area as well as an avenue for the public.

courtesy of 3XN

PROJECT CREDITS

Architects: 3XN Architects
Location: Stockholm, Sweeden
Year: 2012
Surface: 22,800 sqm + 1,600 sqm greenhouse
Pictures: Courtesy of 3XN Architects
Status: In progress
3XN Team: Kim Herforth Nielsen, Kasper Guldager Jørgensen, Peter Feltendal, Majbritt Lerche Madsen, Laura Wagner, Ulrich Pohl, Morten Norman Lund, Filip Lipinski, Simon McKenzie, Jacob Hilmer, Tore Banke, Christoffer Brøchmann Christensen
Contractor: Veidekke Entreprenad AB

Courtesy of 3XN

Arch2O.com
Send this to a friend