Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tree House

The architects have been involved with previous projects on this tree-rich property and were commissioned to design a small contemporary house to complement the existing collection of buildings – spatially organized around a modern interpretation of the Cape Werf.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

Inspired by the trees on the estate, the client requested a cabin-like, one bedroomed hide-away resembling a tree house. The structure is located in a small clearing amongst forest-like gardens, and respond similarly to the verticality of the surrounding trees in order to maximize views from the highest portion of the site.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

Inspiration was drawn from the timber cabins of Horace Gifford and Kengo Kuma’s notions of working with the void or in-between space, while Louis Kahn’s mastery of pure form and the detailing ethic of Carlo Scarpa informed a process of geometric restraint and handcrafted manufacturing.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

The organizational diagramme of the structure explores the pure geometry of a square, with each side divided into three modules and where two of these modules determine the diameter of a circle on each of the four sides of the square – resulting in a pin-wheel plan layout.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

A square is directional and a circle not – the square relates to the North/South site geometry and the four circles to the organic and natural surroundings. Each circle’s center is the location for a column, and circular rings, supporting the floor beams above, are connected to the columns by means of branch-like arms. Each ring circumscribes a half-round space ancillary to the main square living space on that level.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

The building becomes a vertically arranged “clearing in the forest”, with living space on level one, a bedroom on level two and a roof deck on the third. A plant room is located at the ground level below the building. The half round bays accommodate a patio, dining alcove and stair on the living level, a bathroom on the bedroom level and a built-in seat on the roof deck level – the pure geometries provide articulation to the spaces. The building lightly touches the ground, and entry is by means of a suspended timber and Corten steel ramp.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

The columns, arms, and rings are constructed from laser-cut and folded Corten steel plate, and each column is divided into four ‘trunks’ in the interest of transparency, slenderness and to allow floor beams and windows to pass through the center points of the rings. The steel trees support timber floors beams, facade glazing, and a western red cedar building envelope. The connections between steel and timber are expressed by means of hand-turned brass components. All materials are left untreated and will express the passing of time as they weather naturally with the surrounding trees.

Courtesy of Malan Vorster Architecture Interior Design – Photography: Adam Letch

Project Info
Architects: Malan Vorster Architecture Interior Design
Location: Cape Town, South Africa
Lead Architects: Pieter Malan, Jan-Heyn Vorster
Manufacturers: western red cedar, COR-TEN, Hakwood
Area: 117.0 m2
Year: 2016
Type: Residential
Photographs: Adam Letch, Mickey Hoyle

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !