Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A.S.R Headquarters Renovation

The appearance of the office building has changed to an astonishing extent. It now looks spacious, light and airy. Only the thick concrete pillars give away that this is not new. The climate façade makes the building lighter and more energy-efficient. Winter gardens – bright open spaces with mature trees – have been laid out between the outer and inner façade. The highest winter garden admits daylight to the newly added underground conference center. Floors have been cut away to create voids, admitting plenty of daylight to what used to be dark and gloomy worksites and creating a very attractive, open working environment.

Courtesy of Team V Architectuur – Photography: Herman de Winter

The façade design combines good looks and well-thought-out technical performance. The orientation of the windows on each floor varies, giving the building a layered appearance reminiscent of the original façade. At the same time, the slanting façade sections ensure that reflected daylight penetrates far into the building and guarantee optimum circulation of ventilation air through the cavity. Moreover, the light-weight prefab facade cladding can be mounted quickly, cleanly and without undue noise.

Courtesy of Team V Architectuur – Photography: Jannes Linders

The architecture, interior design, and garden layout combine to form a strong overall concept, which is worked out to the finest detail. The slanting lines of the façade are repeated in the walls of the conference units, the edges of the atria with built-in worksites and the design of the tree planters. The building is divided into three wings, which are given individual color schemes – green, yellow and purple – for ease of orientation. These colors are repeated in the floor and wall finishings, and even in the choice of the plants in winter gardens and roof terraces. These features distinguish the design of the.s.r. offices from that of a conventional office building, giving it a surprising, instantly recognizable look.

Courtesy of Team V Architectuur – Photography: Jannes Linders

The design of the work environment is based on flexibility, collaboration, and casual meetings. The 2,800 flexible worksites provide room for 4,000 users. There is a great diversity of workplaces, like enclosed spaces for concentrated work or making phone calls, comfortable lounge areas for informal meetings and flex-work tables for collaborative work. The public area, with a coffee bar, brasserie, conference center, work lounge, and restaurant, offers a varied and inspiring work environment.

Courtesy of Team V Architectuur – Photography: Herman de Winter

The building has been rated BREEAM Excellent for sustainability. During construction, 98% of the demolition waste has been recycled. For example, concrete rubble has been used to lay out bicycle tracks. Not only the building has been renovated, also a great deal of the old furniture has been redone and reused.

Courtesy of Team V Architectuur – Photography: Jannes Linders

With the new facade and building installations, including the climate ceiling, user responsive lighting, and heath-cold storage, energy consumption has been reduced by over 50%. In addition, 1,200 solar panels have been placed on the roof. Green facades, birdhouses, roof gardens and beehives contribute to the local ecological structure. All these measurements allow the renovated building to compete with newly constructed buildings regarding sustainability.

Courtesy of Team V Architectuur – Photography: Jannes Linders

Project Info
Architects: Team V Architectuur
Location: Utrecht, Netherlands
Year: 2015
Type: Office Building
Photographs: Jannes Linders, Herman de Winter, Luuk Kramer

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !