Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Maersk Tower, Extension Of The Panum Complex At The University of Copenhagen

The extension of the Panum complex has been designed with the aim of creating the best possible environment for modern research and teaching. A parallel objective has been to create a building which will stand out as an identity-creating, sculptural linchpin for the entire Panum complex and the university’s Nørre Campus (i.e. the North Campus) as a whole. The new complex is also intended to act as the generator of a positive urban development in its immediate neighbourhood and in relation to the entire city.

Courtesy of C.F. Møller Architects – Photography: Claus Norman Moeller

At sixteen storeys tall, the Science Tower will provide the complex with a unifying and dynamic focal point in a clear and readable form. But just as a tree has its root network, the tower rests upon on a series of smaller buildings which contain the common functions: the auditoriums, classrooms, canteen, show lab, conference rooms and book café.

Courtesy of C.F. Møller Architects – Photography: Claus Norman Moeller

The most striking part of the root network is the extensive science plaza, which will form the new social hub of the complex. The plaza accommodates the main entrance and will serve as the main social meeting-place, linking all functions between the new and the existing Panum complex.

Courtesy of C.F. Møller Architects – Photography: Claus Norman Moeller

The new Panum complex will have an open and outward-looking appearance, with a transparent ground floor that will help to blur the boundaries between the building and the city. The public will also be invited to visit the top of the tower, where there will be a café, lounge and viewing points.

Courtesy of C.F. Møller Architects – Photography: Claus Norman Moeller

Between the buildings, new plazas will arise, together with internal garden spaces equipped with alcoves and seating. These will function as an extension of the study rooms and offices, but will also add new green oases to the city. A campus thoroughfare passing through the area, together with pedestrian and cycle paths, will create a vibrant urban park with intimate links to the surrounding city.

Courtesy of C.F. Møller Architects

With its organic forms, the building expresses signal power and innovation, but is also adapted to the existing Panum complex through its colour scheme, rhythm and gravity.

Courtesy of C.F. Møller Architects – Photography: Claus Norman Moeller

The facade is built up in the form of a grid structure of storey-high window fields that break up the building’s large scale.

Courtesy of C.F. Møller Architects – Photography: Claus Norman Moeller

The project will be pioneering in energy usage, with Denmark’s most energy-efficient laboratories, in which waste energy from the ventilation system will be recycled in the overall energy balance of the building to a hitherto unprecedented degree.

Courtesy of C.F. Møller Architects

Project Info
Architects: C.F. Møller Architects
Location: Copenhagen, Denmark
Engineering: Rambøll
Landscape: SLA
Collaborators: Aggebo & Henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson and Innovation Lab
Supplier: KME Architectural Solutions
Year: 2017
Type: Research Center

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !