Vandad Ecologic Tower

Vandad Ecologic Tower was commissioned by an affluent developer from the city of Mashad, in Iran; who has recently become interested in incorporating passive green energy strategies to his development portfolio. Originating from a small town himself, the client stipulated that Vandad Ecologic Towers must implement elements of small-town lifestyle in the design.

Courtesy of ZAAD Studio; Challenge Studio

By analyzing broader problems of urban planning and architectural design which directly influence modern city life, this proposal attempts to identify and embody those attributes of a more sustainable, environmentally conscious, civic lifestyle that were such an intrinsically influential factor in many of our predecessors’ predominantly non-urbanized childhoods.

Courtesy of ZAAD Studio; Challenge Studio

The rigid appropriation of space and spatial ownership has become an accepted aspect of modern urban living, where interaction with the environment and neighboring inhabitants has been minimized to include only that which exists within ownership boundaries. This dramatically reduces what would formerly be a natural sense of responsibility towards society and towards the environment. This proposal attempts to reintroduce a sense of identity into the modern urban paradigm, by investing in community and the natural environment, and encouraging intercommunication through a network of shared green spaces aimed at heightening the quality of life as well as mutual civic dependency.

Courtesy of ZAAD Studio; Challenge Studio

The development strategy is based on a philosophy of void design in which subtracted space is literally an addition of shared green spaces which promotes interaction and communication. This method of subtraction creates a green valley between two facing and connected towers, where the tending of the gardens on one tower is ultimately contributing to the vista of the other tower. An austere external facade conforms to the surrounding urban context by respecting the dominant urban facade and skyline, while the building interior diverges into a network of interconnected micro-spaces resulting in -not so much a vertical city, but a vertical village.

Courtesy of ZAAD Studio; Challenge Studio

Project Info
Architects: ZAAD Studio, Challenge Studio
Location: Mashhad, Iran
Client: M. Baghashani
Area: 40000.0 sqm
Type: Residential
Photographs: ZAAD Studio; Challenge Studio

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !