Taking a cue from the old city streets of Mathura city in India where this project ” The Street ” is located, this 800 room students’ hostel creates organic spaces.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – Photographs : Dinesh Mehta

Designed in 4 level high, 5 linear blocks, the built spaces snake across a wedge shaped site twisting and turning along their length. Sitting adjacent to repetitive hostel blocks on the east and west these new hostels within a large university campus create individual spaces within a discernible identity in each part of the layout.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – Photographs : Dinesh Mehta

The orientation of all the buildings are done with a view of generating large north facing garden areas overlooking a vast playground towards the north. In addition, each hostel room is punctuated with a wedge shaped bay window oriented towards the north and the playground.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – Design process

Each hostel room has ventilation openings in the internal corridor facilitating cross ventilation. The linear buildings create small break out spaces at each bending point allowing natural light into the internal circulation spaces.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – Photographs : Dinesh Mehta

These factors create an energy efficient building minimizing heat gain in response to the climate which has average temperature in excess of 300 c for 8 months of the year when the sun is in the Southern Hemisphere. During the winter months when the sun is in the Northern Hemisphere, direct sunlight is facilitated to prevent the rooms from becoming cold.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – Typical Section

Two focal areas are created at the ends of the linear buildings to house cafeterias, games rooms and gymnasium opening into the north facing gardens and terraces. Each of the public spaces are large volumes with 20’ high ceilings.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – plan

The organic layout of the buildings characterizes each space within the site. Color accentuates different blocks and facilitates within. Each block is differently colored along with the internal face of the bay windows of the hostel in bright colors to create an identity.

Rain water harvesting and water recycling and usage of solar panels additionally make the project more energy efficient along with the orientation and facilitation of natural ventilation. The Street is contextual to the climate and the orientation of the site thus creating varied experiences and changing perceptions of space in each part of the 6acre site.

Courtesy of Sanjay Puri Architects – Section / Elevation

Project Info :

Architects : Sanjay Puri Architects
Project Year : 2017
Client : GLA University
Project Area : 211000.0 ft2
Photographs : Dinesh Mehta
Manufacturers : Kohler, Somany
Structural Consultants : Padaria Consultants
MEP Consultants : Epsilon Design Consultancy
Project Location : Mathura, Uttar Pradesh, India
Architects in Charge : Sanjay Puri, Ishveen Bhasin

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !