River Ranch | Jobe Corral Architects

River Ranch

Driving elements • physical and visual connection to the land • Responds to the site: shelters from elements while opening to the view • Natural materials: rammed earth, vertical grain cedar, limestone • Rainwater catchment, and underground cistern serve the entire residence This residence, located in the Texas Hill Country, is about the connection to the land. The team agreed from the first visit that the structure should be integrated into its surroundings, which is composed of beautiful oak trees, open views, and a slice of the Blanco River. In this setting, it is essential to seek protection from the sun, the strong winds, and the flooding rains.

This need for the most basic form of shelter, plus the Owners’ love of the land, drove the concept and design of the River Ranch. The River Ranch program is laid out in a courtyard plan, which is formed by the main house, the guest wing, and the pool. The outer layer of the courtyard is made of 2’ thick rammed earth walls that appear to emerge from the land and form a protective shell for the interior of the building.

Photography by © Casey Dunn, Casey Woods

The color and texture of the rammed earth blend the walls to its surroundings while creating a strong anchor on the site. Emulating the light-filtering quality of the trees, deep steel trellises and vertical wood screens provide another layer of protection by addressing the sun and supplying shade. The thick walls and the shading elements allow for large expanses of glass that open towards the courtyard and river views. The indoor/outdoor relationship is strengthened by specific moments that connect the user to the land, the trees, and the view.

Photography by © Casey Dunn, Casey Woods

The central courtyard houses an underground cistern that serves as the entire water supply for the residence. Above ground, the courtyard includes limestone porches and terraces with all native plants, that serve as the transition from the building to the natural landscape. Whether inside or outside, the users are able to enjoy the land while shielded from the elements and feel a strong sense of place.

Photography by © Casey Dunn, Casey Woods

Project Info:
Architects: Jobe Corral Architects
Location: Blanco,United States
Area: 4452 m²
Project Year: 2018
Photographs: Casey Dunn, Casey Woods
Manufacturers: AutoDeskArcon GlasBoffiFergusonSignature HardwareVent-a-HoodAdobeAshley NortonDrophouse DesignEnablerEnvornimental Survey ConsultingFlitchTrimbleWolf

Arch2O.com
Send this to a friend