A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house. Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath. When the whole was ready, the client came up with another request, to create some space for a small recording studio and a conservatory.

Courtesy of KWK PROMES

The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building.

Courtesy of KWK PROMES – Plan

This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer garden while remaining a safe, internal zone within the building.

Courtesy of KWK PROMES

This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

Courtesy of KWK PROMES – Plan

The studio was created in a similar way as the conservatory, but in order to ensure work comfort for a rock musician, it was isolated from the rest of the house by shifting it upwards.

Courtesy of KWK PROMES

Project Info :

Architects : KWK PROMES
Project Year : 2007
Site Area : 1,440 sqm
Project Area : 180.0 sqm
Collaborator : Marcin Jojko
Project Architect : Robert Konieczny
Project Location : Książenice, Poland
Structural Engineer : Jaroslaw Kaminski

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !