Jungle Keva | Jaquestudio

Designed by Jaquestudio, Situated in Tulum, this small boutique hotel rises between the trees, in which the main concept consisted of preserving 70% of the existing vegetation in order to build around it. By achieving this, every space of the project is always in relation to its natural surroundings.

photography by © César Béjar

The hotel has five 50m2 lodges, formed by a double height room, a mezzanine or “tapanco”, a terrace and an indoor-outdoor bathroom. At the back of the lot, the social areas are located, with a dining space and yoga pavilion hanging in cantilever over the pool. The main idea of this water element is to be extruded from the ground in between the vegetation. For this reason, two old zapote trees were preserved, which look as they were rising from the pool itself.
All the project is composed of local materials, as well as low maintenance and natural textures, which provide a warm atmosphere to the buildings. A particular finish found on the walls is “chukum”, a Mayan stucco characteristic of the region, which uses a tree resin to give its distinctive color, appearance, and durability.

photography by © César Béjar

The objective was to use materials that age with dignity so that with the passing of time the architecture acquires character and a deeper sense of belonging. The different volumes of the complex are scattered along the lot, between the trees and stone paths, which provide a sensation of being in a small village in the Mayan jungle.

photography by © César Béjar

Project Info:
Architects: Jaquestudio
Location: Tulum, Q.R., Mexico
Architect in Charge: Jesús Acosta
Design Team: Fernando Abogado, Everardo Castro, Víctor Rosete
Area: 428.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: César Béjar
Manufacturers: Porcelanosa, Magg, David Pompa, Cemix, Trimble, Haus, Autodesk
Project Name: Jungle Keva

Arch2O.com
Send this to a friend